3 soorten peulen op zijn Westfries met Westfriese Pecorino

Waar ik vroeger alleen op zoek was naar mooie Westfriese streekproducten, zoek ik nu in heel Noord-Holland voor OnsNH en in Hollands Kroon voor Kroontjesmagazine.
imageWat zijn er veel mooie producten, zoveel zelfs dat ik steeds vaker 3 streekproducten in 1 recept gebruik. Zoals ook bij het onderstaande bonenrecept, 3 soorten peulen, zalm en schapenkaas. Dit laatste inplaats van Pecorino en het is zelfs lekkerder dan de Italiaanse variant, wat mooi deze Westfriese Pecorino.

Sander Mooij uit Heerhugowaard van Versepeulen teelt veel soorten peulen. De teelt begint eind februari in een koude kas, dat wil zeggen, onverwarmd en onbelicht, dus zonder energie gebruik.

Naast peulvruchten uit de erwtenfamilie heeft `Sander ook kasbonen (stok-sperziebonen). Deze hoog klimmende bonen kunnen alleen handmatig worden geplukt, maar zijn zachter en vooral smaakvoller dan de machinaal geoogste stam-sperziebonen, die vooral op productie en ‘oogstbaarheid’ zijn geselecteerd (maximaal aantal kilo’s voor zo min mogelijk geld). Vanaf eind maart al, worden de eerste peulen buiten gezaaid, tot een laatste zaaiing in juni.
imageDe teelt gebeurt op duurzame wijze, dat wil zeggen: geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, beperkte hoeveelheid kunstmest en handmatig onkruid verwijderen. Door de kleinschaligheid en de ruime wisselteelt (1 teelt per 6 a 7 jaar op dezelfde grond) levert dit over het algemeen geen grote problemen op qua ziektes en plagen.

Ingrediënten:

500 gram kapucijners, vers in schil, bijvoorbeeld Verse Peulen
500 gram doperwten, vers in schil
500 gram tuinbonen, vers in schil
100 gram oude schapenkaas, bijvoorbeeld van De Schapenstreek
250 gram zalmtartaar, bijvoorbeeld van Zalmrokerij Smoking
1 rode ui. gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
7 gram basilicum
4 gram koriander
65 gram granaatappelpitten
1 citroen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico, ik heb hazelnootbalsamico gebruikt
zout
1 stokbrood en eventueel wat kruidenboter
imageBereiding:

Dop alle peulen, zet de tuinbonen met een laagje water 30 minuten op, doe de laatste 8 minuten de doperwten en kapucijners erbij. Meng vervolgens de zalmtartaar, ui, knoflook, granaatappelpitten en de fijn gehakte koriander- en basilicum-blaadjes. Eroverheen flink wat zout en een dressing van de olie en balsamico en de geschaafde kaas.
Geeft de citroen schijfjes er los bij en serveer met brood.

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *