Zuccoto, Italiaans nagerecht met verse West-Friese kersen

 

We zitten nog steeds in Italiaanse sferen voor de #14daagsefoodfotochallenge van Bianca. Na een food challenge Italië is nu Frankrijk begonnen. Ik ga dus nu de laatste Italiaanse gerechten schrijven en dan door naar la France.
Het is kersenseizoen bij Siem  Entius in Nieuwe Niedorp is begonnen, dus voor dit zalige Italiaanse nagerecht is mijn Westfriese streekproduct snel gevonden. Ik gebruikten dus verse kersen in dit gerecht.
Dit recept vergt even de tijd en, nog lastiger, geduld. Ik heb dat laatste zeker niet, maar leerde tijdens de koksopleiding het volgende: ‘De aandacht die je geeft zie je terug in het gerecht’. Dank je Ton, dat is de reden dat hij er best oké uitziet en ik niet halverwege alles in een kom heb gegooid.

De basis baseerde ik op een recept uit een aflevering over Florence van het programma ‘The Taste of Live Travel’. Zonder deze basis was ik er niet eens aan begonnen. Maar ik ben blij met het resultaat, de smaak met verse kersen, noten, espresso, lange vingers, chocolade en marsala was super lekker. Er hoort Vin Santo in, maar de Marsala had ik nog staan van het gerecht Saltimbocca uit deze challenge.

Zuccotto  is een Toscaans dessert en betekent ‘kleine pompoen’. Die naam verdiend hij aan de pompoenvormige vorm waar de Zuccotto volgens traditie in gemaakt. Ik gebruik een ronde schaal voor dit gerecht.

Tip, denk niet, ik heb lange vingers over en eet die dan samen met manlief op. Ik kwam er aan het einde achter, dat je voor de bovenkant ook nog espresso-mengsel (had ik al weggegooid) en lange vingers nodig hebt.
Als ik aan een workshop meedoe, of er een organiseer, mopper ik altijd dat mensen niet lezen. Als de aardappelen met schil in het water koken, komen ze er achter dat de aardappel nog geschild had moeten worden………. En nu deed ik dit….

Begin vroeg in de ochtend of laat de Zuccotto een nacht in de koelkast staan zoals ikzelf deed. Na al het werk wilde ik hem wel heel de vorm uitkrijgen. En dit is gelukkig prima gelukt.

Ingrediënten voor zeker 8 tot personen :

glazenkom van 1 1/2 tot 2 liter
huishoudfolie om de schaal mee te bekleden

55 gram amandelschaafsel
55 gram grof gehakte hazelnoten
100 ml sterke espresso
100 ml Marsala
175 gram lange vingers
150 gram grof gesneden kersen
600 ml slagroom
150 gram pure chocolade
cacaopoeder

Bereiding Zuccotto:

  • Bekleed de vorm royaal met huishoudfolie om er zeker van te zijn dat de Zuccotto heel de vorm uitkomt.
  • Rooster de amandelen en de hazelnoten op laag vuur. Blijf erbij zodat het niet te hard gaat.
  • Zet de espresso en meng dit in een bak zodat je straks de lange vinger erin kan dopen.
  • Doop de lange vingers een voor een in de espresso. Niet te veel dan worden ze zacht en vallen ze uit elkaar. Zoals op de foto hieronder.
  • Je ziet daar wel op hoe je de vorm moet bekleden, met lange vingers, de gesuikerde kant gaat naar buiten.
  • Smelt 75 gram chocolade au bain-marie, de kom boven heet water, maar de kom mag het water niet raken.
  • De overige 75 gram chocolade mag grof gehakt worden.
  • Klop de slagroom stijf (zonder suiker, het geheel is al zoet genoeg).
  • Meng  de geroosterde noten, grof gehakte chocolade en de kersen door de slagroom.
  • Schep de helft van het slagroommengsel in een andere kom. Even het geheel wegen en dan delen is de makkelijkste manier.
  • Spatel nu de gesmolten chocolade door de helft van het slagroom mengsel.
  • Verdeel nu de slagroom zonder de chocolade overal over de lange vingers. Ook de opstaande randen mee nemen. Zo zie je later beter dat je vulling twee kleuren heeft.
  • De binnenkant kan nu gevuld worden met de slagroom met gesmolten chocolade er doorheen.
  • Dek nu het geheel af met de overige lange vingers, die je eerst weer in de espresso doop.
  • Huishoudfolie erover en minimaal 4 uur in de koelkast op laten stijven.
  • Na het storten via een zeef cacaopoeder over de Zuccotto strooien.
  • En dan gezellig samen genieten van dit mooie nagerecht.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *