Zomerstamppot met ijsbergsla en zalm

Weetje

IJsbergsla of ijssla komt van oorsprong uit Amerika, ontstaan begin 20ste eeuw. De naam is ontstaan vanwege het transporteren van west naar de oostkust waarbij een berg ijs op de sla ging.

 

 

 

Ingrediënten                                                          Aantal personen

1 2 3 4 maat
1 aardappelen 375 750 1125 1500 gram
2 ijsbergsla 100 200 300 3 gram
3 olijven 25 50 75 100 gram
4 gerookte zalm 60 120 180 240 gram
5 zachte geitenkaas 50 100 150 200 gram
6 mierikswortel 0,5 1 1,5 2 theelepel
7 venkelzaad 0,5 1 1,5 2 theelepel
8 citroen, in schijfjes 1 2 3 4 stuks

Overige Ingrediënten

  1. Olijfolie
  2. Peper
  3. Zout

Benodigd keukengerei

  1. grote kookpan (waar alle ingrediënten in passen)
  2. stamper of puree knijper, en anders een vork
  3. houtenlepel

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snij ze in stukjes, was ze en zet ze op met een bodem water. Kook ze gaar in 20 minuten.
  2. Snij ondertussen de sla in dunne repen, de olijven in plakjes en de zalm in fijne stukken.
  3. Als de aardappelen gaar zijn mogen ze gestampt worden met de olijfolie. Dan mag de sla, olijven, zalm, geitenkaas, mierikswortel en de venkelzaad erdoor geroerd worden.
  4. Serveer het met peper, zout en citroen wat iedereen er naar smaak op kan doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *