Worteltaart met een yoghurt, limoen topping

Worteltaart, ik heb dit wel eens met mijn kleinkinderen in muffinvorm gemaakt, maar eigenlijk nooit een taart. Ook in dit recept heb ik de ingrediënten gebruikt die het eerste in mij opkwamen met het schrijven van het recept. Het kruidenmengsel is er erg lekker in en ook de topping met yoghurt en limoen past er goed bij. Echt een taart om van te genieten en niet eens zo heel erg ongezond.

 

Nodig:

  • springvorm 24 cm
  • rasp of keukenmachine om de wortelen grof te raspen
  • schilmes
  • weegschaal
  • maatlepelring
  • maatbeker
  • spatel
  • bakpapier
  • zesteur of rasp
  • eetlepel
  • handpers
  • pannetje

Ingrediënten:

  • olijfolie om de springvorm in te vetten
  • 750 gram winterwortelen
  • 7 verse dadels
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels vanille-extract
  • 4 eieren
  • 180 ml olijfolie
  • zout
  • 1 1/2 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel kardemom
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 400 gram roggemeel, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 70 gram pecannoten

Topping

  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 4 gelatineblaadjes
  • 3 eetlepels honing
  • 1 limoen, rasp en sap

Bereiding:

  1. Schil de wortels en rasp ze grof.
  2. Oven voor verwarmen op 180 graden.
  3. Bakpapier op de bodem van de springvorm en de vorm invetten met wat olijfolie.
  4. Meng de dadels zonder pit, basterdsuiker, vanille-extract, eieren, olijfolie en wat zout.
  5. Daarna mag de gembersiroop, kardemom, ras el hanout en speculaaskruiden door het bovenstaande mengsel.
  6. Als bovenstaande goed gemengd is mag het gezeefde roggemeel en bakpoeder er door gemengd worden, maak het een glad geheel. Het wordt een plakkerig deeg.
  7. Als laatste de wortelen en de pecannoten er door heen spatelen.
    Schep alles in de springvorm en maak de bovenkant glad met een natte eetlepel, de bolle kant.
  8. Bak de worteltaart in 55 minuten gaar, prik even met een sateprikker om dit te controleren. Als hij er niet droog uitkomt mag de taart nog even langer in de oven blijven staan.
  9. Laat de taart afkoelen en maak ondertussen de topping.
  10. Week de gelatine 5 minuten in koudwater.
  11. Rasp de limoenschil en pers het sap uit, bewaar dit beide even.
    Als de gelatine geweekt heeft mag het met aanhangend water warm gemaakt worden in een klein pannetje. Als de gelatine is opgelost in het water mag het samen met de honing door de yoghurt. Laat dit afkoelen en binden in de koelkast. Het mag pas helemaal stijf worden op de taart dus kijk af en toe.
  12. Als het de dikte heeft dat het op de taart kan en er niet af druipt mag het limoensap erdoor. Gelatine verliest binding met zuur erbij, vandaar dat het er niet eerder door kan.
  13. Verdeel de topping over de taart met de limoenrasp erover gestrooid en eventueel wat bloemen uit de tuin.
  14. Zet nog even in zijn geheel in de koelkast zodat de topping helemaal stijf kan worden,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *