Wortelburger met postelein en Turks brood

Weetje/Tip

Als je iets meer tijd hebt kan je kiezen voor friet van zoete aardappelen of gekookte zoete aardappelen. De friet kan ook een avond van te voren worden voorgebakken, dan hoeft de friet de volgende dag nog maar 15 minuten onder de grill.

Ook de paneermeel maken we zelf met brood, dit kan ook een avond van te voren. Als je meer maakt is dit lang houdbaar in een afgesloten bak, wel met schone lepels werken als je paneermeel uit de bak pakt.

Het is altijd leuk om met streekproducten te werken, gisteren stond het nog op het land en een dag later haal ik het op via ProeVkantoor, in dit geval in mijn eigen dorp en met een verhaal van de boeren/tuinders/producenten. De postelein komt uit mijn buurdorp, Sijbekarspel en de oranje peen uit mijn geboortedorp Oudkarspel.

Ingrediënten                                                          Aantal personen

1 2 3 4 maat
1 zoete aardappelen 150 300 450 600 gram
2 pikante paprikapoeder 0,5 1 1,5 2 theelepel
3 winterwortels 125 250 375 500 gram
4 sjalotje 0,25 0,5 0,75 1 stuks
5 knoflook 0,25 0,5 0,75 1 teentje
6 munt 3 6 9 12 blaadje
7 ras el hanout 0,5 1 1,5 2 theelepel
8 eieren 0,5 1 1,5 2 stuks
9 limoen, sap 0,125 0,25 0,375 0,5 stuks
10 paneermeel 5 10 15 20 gram
11 eidooiers 0,5 1 1,5 2 stuks
12 witte wijnazijn 0,5 1 1,5 2 eetlepel
13 fijne mosterd 0,25 0,5 0,75 1 theelepel
14 knoflookpoeder 0,25 0,5 0,75 1 theelepel
15 Turks platbrood 0,5 0,5 1 1 stuks
16 postelein of waterkers 30 40 50 60 gram

Overige Ingrediënten

  1. olijfolie
  2. peper
  3. zout

Benodigd keukengerei

  1. koekenpan
  2. grove rasp
  3. kookpan of bakblik met bakpapier
  4. kom
  5. garde of mixer
  6. snijplank
  7. mes

Bereiding

  1. Paneermeel: doe het brood 20 min. in de oven op 100C, halverwege omdraaien. Het mag niet kleuren. Verkruimel het in een zak met een deegroller.
  2. Gekookt: zet de geschilde aardappelen 20 min. op met weinig water en zout.
  3. Friet: snij de aardappelen in stukken, van ± 1 x 5 cm, leg deze in het bakblik met bakpapier en meng met paprikapoeder, 3 eetlepels olijfolie en zout.
  4. 30 min. bakken op 200C, halverwege omdraaien. Afbakken: doe de friet vlak voor het opdienen 15 min. onder de grill om knapperig te worden.
  5. Wortelburger: Rasp de geschilde wortels grof. Snipper sjalotje en knoflook, snij de munt fijn, roer de eieren los en pers de limoen uit (bewaar de helft van het sap). Roer door elkaar met ras el hanout, peper, zout en paneermeel
  6. Bak de losse rasp met de ingrediënten 5 min. aan in de koekenpan met een eetlepel olijfolie. Zo stolt het ei en kunnen er straks burgers van gemaakt worden. Laat even afkoelen in de koelkast, maak er dan burgers van.
  7. De wortelburgers om en om een kleurtje geven in de koekenpan met olie.
  8. Smeer het opengesneden Turkse brood in met mayonaise, verdeel de postelein of waterkers erover en leg hier de wortelburgers op.
  9. Mayonaise: 2 eidooiers, azijn en mosterd mengen met garde of mixer. Druppelsgewijs ongeveer 6 eetlepels olijfolie toevoegen terwijl je blijft kloppen. Blijf olie toevoegen zolang de mayonaise niet de juiste dikte heeft. Van alleen kloppen wordt de mayonaise niet dikker, hier is olie voor nodig, maak op smaak met limoensap.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wat een bijzonder gerecht weer Annemiek. Ik ga deze zeker een keer maken, lijkt mij heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *