Winterse gluhwein brownie

Het is winter, echt winter, buiten hebben we een witte wereld. Dan denk ik aan schaatsen en daarbij denk ik dan weer aan koek en zopie. En als echte levensgenieter kom ik dan uiteindelijk ook uit bij Glühwein. Kortom ik ga een brownie maken met de ingrediënten van Glühwein, gewoon omdat het kan.

 

 

Nodig:

  • brownievorm (28×18 cm)
  • zeef
  • spatel
  • bakpapier
  • kookpan
  • kom die groter is dan de pan (au bain-marie)
  • maatlepel-set
  • weegschaal

Ingrediënten:

  • olijfolie om vorm in te vetten
  • 250 gram chocolade, optie is suikervrij, puur
  • 100 gram roomboter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker, 8 gram
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bakpoeder, 16 gram
  • 1 sinaasappel, 1 eetlepels rasp en 2 eetlepels sap
  • 1/2 limoen, sap
  • 1 glas rode wijn, ik gebruikte alcoholvrije
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel steranijs, gevijzeld
  • 1 theelepel kardemom, gemalen
  • 3 eieren
  • 100 gram tarwebloem, gezeefd
    image

Bereiding:

  1. Vet een brownievorm in en leg bakpapier op de bodem, je kunt hier straks ongeveer 15 stukjes brownie uithalen. Een schaal of een springvorm kan ook.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  3. Vul een pan met een laagje water, plaats een kom erin maar zorg dat de bodem van de kom niet met het water in aanraking komt. Smelt het chocolade en de boter in de kom.
  4. Zodra de chocolade bijna gesmolten is neem je de kom van het vuur (de rest smelt vanzelf) en laat het wat afkoelen.
    Klop met de mixer de suiker, vanillesuiker, zout, bakpoeder, geraspte sinaasappelschil en het sap van de sinaasappel en limoen en wijn door het wat afgekoelde chocolade mengsel.
  5. Meng de kruiden, kaneel, kruidnagelpoeder, steranijs en de kardemon erdoor
  6. Klop ook met de mixer de eieren er één voor één door.
  7. Neem nu een spatel en roer voorzichtig de bloem erdoor.
  8. Alles mag in de vorm en deze kan in het midden van een voorverwarmde oven, ongeveer 25 minuten. De bovenkant van de brownie moet iets gebarsten zijn, droog en iets mee veren als je er je duim op drukt.

Even laten afkoelen en er van genieten, buiten bij het kampvuur of gewoon binnen bij een knisperend haardvuur.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *