Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesem siroop is makkelijk zelf te maken. Dat doe ik nu al jaren, met dank aan Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti . Via haar hoorde ik voor het eerst van vlierbloesemsiroop.
Ik gebruikte het al om een “Hugo” te maken voordat dit recept bekend werd, ik deed het gewoon af en toe bij de ‘bubbels’ (mousserende wijn). Verder drink ik het verdund met water of ik maak er ijs van. Ook in beslag van tulband of cake is het erg lekker en, dat is toch een favoriet van mij, door de chocolademousse.
De vlier bloeit eind mei / begin juni. Pluk de bloesem op een droge dag en schud de bloemen uit om eventuele insecten kwijt te raken. De bloesem niet afspoelen zodat het stuifmeel erop blijft zitten.

Ingrediënten

25 schermen van de vlierbloesem, waar de bloemen mooi zijn uitgekomen
1 citroen, het sap en een paar schillen
1 liter water
750 gram suiker of 1/2 eetlepel stevia 100% en biologisch. Zelf maken van de steviaplant kan natuurlijk ookimageBereiding:

Knip thuis voorzichtig de takjes van de bloesem, anders wordt de siroop bitter. Ik schud ze uit om de insecten eruit te krijgen maar spoel ze niet af. Dit om ook het stuifmeel te gebruiken, het kan wat troebel worden maar de smaak is beter.
Maak een siroop door 1 liter water te koken en hierin de suiker op te lossen, voeg ook citroensap en iets schil toe. Laat het 2 minuten koken. Verdeel de bloemen over de potten. De siroop mag heet over de bloemen worden gegoten. Het mag in uitgekookte potten 3 weken zo staan, dan zeven en door een kaasdoek in uitgekookte potten of flessen bewaren.
image

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 19 augustus 2015

    […] bekend drankje te worden dat in veel winkels vlierbloesemsiroop verkocht wordt. Dus bewaar het recept van vlierbloesemsiroop om het volgend jaar zelf te kunnen maken. Naast de bloesem kunnen later in het jaar ook de bessen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *