Vijgenchutney met sinaasappel

Het is donderdag 19 december, de bladeren zijn al een tijdje van de vijgenboom af. Maar er zijn een paar vijgen die nog aan de boom hangen. Die zijn nog niet rijp, en dat gaan ze nu ook niet meer worden.
De hoogste tijd dus om nog een paar potjes vijgenchutney te maken. Omdat de vijgen niet rijp zijn laat ik de chutney een uurtje op het vuur pruttelen. Met rijpe vijgen is 20 minuten tot een half uur lang genoeg.
Deze keer voeg ik naast azijn, port en water ook nog wat rasp en sinaasappelsap toe en aan het einde wat cognac.
Vijgenchutney is niet alleen lekker bij een kaasplankje maar ik gebruik het ook bij wild, in pastasausen of in een hartige taart. Bijvoorbeeld in deze hartige taart met pompoen, broccoli en walnoot. Of deze met gekarameliseerde sjalotten, walnoot en gorgonzola.

Ingrediƫnten voor de chutney:

1 kilo vijgen, allemaal in achten klein gesneden
rasp van 1 sinaasappel
sap van 2 sinaasappels
2 gesnipperde uien
200 ml port
200 ml witte wijnazijn
300 ml water
50 gram bruine basterdsuiker
50 gram krenten
150 gram in stukjes gesneden gedroogde pruimen
1 theelepel zout
1 theelepel kardemom
1 theelepel kaneel
2 theelepels Ras el Hanout
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel gemalen anijszaad

8 eetlepels cognac
4 tot 8 eetlepels port
peper en zout

gesteriliseerde potjes om de chutney in te bewaren

Bereiding:

  • Doe behalve de cognac alles in een grote pan en laat een uurtje pruttelen.
  • Haal een staafmixer door de massa, niet te fijn maken.
  • Roer als laatste de cognac en port erdoor naar smaak en breng de chutney indien nodig op smaak met wat peper en zout.
  • Vul de potjes met de chutney.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *