Vegetarische bloemkoolschotel met Chrick’s umamipasta

Crick’s uit de Wieringenmeer levert mooie producten gemaakt met de Tazed tomaten. Ik kwam ermee in aanraking toen ik in een pakket met producten de Crick’s ‘blanke tomatenketchup’ ontdekte, er wordt uitsluitend het gefilterde, kraakheldere sap van, aan de plant gerijpte, dieprode Tazed Pure tomaten gebruikt. Dit sap geeft, in combinatie met het speciale Crick’s kruidenmengsel een mooie smaak aan het de ketchup.

Hierna heb ik ook de umamipasta en de confituur besteld.
imageMet de umamipasta van tomaat, shiitake, kruidenmix, parmazaanse kaas, balsamico en verse knoflook ga ik nu de keuken in. De producten zijn te bestellen bij Uit eigen streek

Umami is de vijfde smaak na zoet, bitter, zuur en zout.
Het concept van de vier basissmaken is volgens verschillende wetenschappers achterhaald. Voor hen staat vast dat onze smaakpapillen ook gevoelig zijn voor een vijfde smaak, namelijk umami. De Japanse professor Kikunae Ikeda beschreef reeds in 1908 een nieuwe basissmaak tijdens het proeven van een bouillon op basis van zeewier. Hij was ervan overtuigd dat deze smaak niet kon worden samengesteld uit de vier andere basissmaken. Professor Ikeda vond deze nieuwe smaak een aangename smaakervaring en noemde deze daarom umami, het Japanse woord voor smakelijk.
Een smaak omschrijven is altijd moeilijk en dit geldt in het bijzonder voor de umamismaak die niet kan terugvallen op de bekende basissmaken. Termen als hartig, vleessmaak en bouillonachtig zijn vaak gebruikt in een poging de umamismaak te omschrijven. Tot op vandaag is geen enkele Westerse taal erin geslaagd een eigen term voor de vijfde smaak in te voeren. Vandaar dat nog overal de Japanse naam wordt gebruikt.
imageEn dit umamipasta ga ik door de Hollandse bloemkool mengen, ook al zweert Dhr. D.C. Crick dat het op een toastje bij de borrel ook erg lekker is.

Nodig: oven, ovenschaal 24 x 32 cm, snijplank, mes, 2 kookpannen.

Ingrediënten:

1 kilo zoete aardappels
zout
rode peper, zonder zaad, fijn gesneden
4 gram verse gember, geschild en fijn gesneden
1 bloemkool, 1300 gram nog niet schoongemaakt
400 gram wortelen
2 teentjes knoflook
2 theelepels Ras el hanout
70 gram umamipasta
2 eetlepels olijfolie om ovenschaal in te vetten
200 gram mozzarella, in plakken gesneden

Bereiding:

Schil de zoete aardappels en zet ze met een bodem water 15 minuten op, als ze gaar zijn het water afgieten en de aardappel stampen. De rode peper en de gember mag door de aardappelpuree.

Verwarm de oven voor op 200 graden

Als de aardappelen opstaan mag  de bloemkool schoongemaakt worden en in roosjes gesneden worden, wortelen schillen en in plakjes snijden. Dit 10 minuten opzetten met een laagje water, bloemkool en wortelen mogen beet gaar zijn.
Als de bloemkool is afgegoten mag de knoflook erdoor, de Ras el hanout mag erdoor gemengd worden en de umamipasta.

Vet de ovenschaal in en doe het bloemkool mengsel erin, er bovenop mag de aardappelpuree en daar bovenop de plakken mozzarella verdelen. De schaal kan 15 minuten de oven in en dan nog even de grill erop zodat de mozzarella bruin wordt.
image

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *