Van TBS tot foodie

Voor mijn gevoel heb ik altijd al iets met Food gedaan, maar als ik terug denk is het pas sinds september 2007. Toen kocht ik een pand om te verbouwen tot een mediterrane winkel met een toonbank vol verse tapas. Een muur met wijnkisten en alles wat Spaans of later ook Italiaans was.
imageOp een vrijdag in september ging ik open, tijdens een avondmarkt in Enkhuizen. Mijn wederhelft stond buiten met een kraam en ik stond alleen in de winkel. Het was tot 23 uur druk. Iedereen was nieuwsgierig en wilde die nieuwe winkel bekijken. Mijn wederhelft is meerdere keren naar binnen gelopen om te vragen of ik het redde, maar dit is wat ik gekozen had en wilde……
imageHelaas heeft mijn gezondheid zich zo misdragen dat ik na 1 jaar een compagnon erbij moest nemen en na 2 jaar moest stoppen. In het ziekenhuis wilde het team van de pijnpolie niet verder behandelen als ik ondernemer bleef. De winkel is sindsdien verhuurd aan het Spelthuys en vanaf deze maand komt er een Italiaanse delicatesse winkel in. ‘s Avonds worden er pizza’s gebakken. Ze halen hun delicatessen zelf uit Italie. Als liefhebber van lekker eten weet ik nu al dat ik klant word bij deze mini Eataly.

Stiekem heb ik nog steeds de illusie dat ik ooit zelf nog iets in de winkel wil gaan doen. Ik mis het nog steeds.
Tegenwoordig sta ik heel af en toe achter een marktkraam en ik merk dat het verkoop spelletje nog steeds mijn ding is.
In de winkel was vrijdagavond mijn favoriet, dan kwamen de mannen. Als ik goed mijn best deed kon ik ze twee keer laten afrekenen, eerst voor de hapjes uit de toonbank, en terwijl ze wegliepen langs de wijnen die in de aanbieding waren toch gauw nog wat wijn verkopen.

Mijn zoons vragen zich af waarom ik, toen ze thuis woonden, niet zo kon koken. Ik had toen nog niets met koken, en als ik al eens iets vers maakte begonnen mijn kinderen te roepen dat een pot pastasaus of chicken tonight lekkerder was.

Vanaf mijn 16de werkte ik in de zorg en op mijn 39ste belande ik als sociotherapeut in de TBS wereld. Dat wilde ik al lang, maar mijn wederhelft zag dat niet zitten. Het klinkt raar, maar het is echt een boeiende wereld. Ik was best tevreden in de zorg maar ik liep tegen lichamelijke beperkingen op. Dat is voor mij altijd een reden geweest om ander werk te zoeken. Uit de directe zorg naar de TBS waar ik het merendeel met mijn mond werkte, naast de nodige knokpartijen.

En in 2007 was daar mijn winkel.
Toen ik moest stoppen met El Sol kwam ik meteen in de streekproducten terecht. Dat was beter te regelen op de momenten dat het mij lukte en en ik kon rust nemen op de momenten dat het niet ging. Nu, vijf jaar later, doe ik dat nog steeds. Waaronder 3 jaar een project voor de provincie, daar is de naam Culinair Westfriesland uit ontstaan.

In 2014 heb ik twee keer meegedaan aan RestaurantDay, een Fins initiatief. Je opent voor 1 dag je eigen restaurant waar je je gasten ontvangt. Deze gasten heb ik een keer in mijn huiskamer ontvangen en eenmaal in mijn kas. Dat was erg leuk om te doen!
En ja dan 2015, ik ben begonnen met een opleiding tot kok, in december heb ik mijn proeve van bekwaamheid en in januari 2016 ga ik meteen door voor “zelfstandig werkend kok”. Niet dat ik de illusie heb dat ik ooit als kok kan werken, dat is net zo’n zwaar beroep als de zorg, nu is het gewoon hobby.
image

Daarnaast ben ik druk bezig met een kook / fotoboek, een origineel concept, tenminste ik heb het in Nederland nog nooit gezien.

Zo kan in een paar jaar een Foodie ontstaan die denkt in eten en recepten.

Tegenwoordig eten mijn kinderen, en kleinkinderen, graag bij Restaurant Di Mama.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 13 augustus 2015

    […] foto’s en ze volgt een opleiding tot kok. Voor wie nieuwsgierig is naar het hele verhaal, lees hier […]

  2. 13 september 2015

    […] mij om de tag #hoewerdikeenfoodie in te vullen naar aanleiding van het verhaal van een ándere Annemieke, die (deels noodgedwongen door haar gezondheid) haar hart volgde en terecht kwam in de wereld van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *