Tjaine met vlees en arm+zalig rookbier met jeneverbessen

Een paar maanden geleden waren we in Marrakech, er ging een wereld voor mij open. Hier ga ik vast vaker shoppen voor thee en kruiden zoals ras el hanout en ginger lemon. En ja, we hebben ook heel veel gerechten uit de tajine gegeten.

Vandaar dat ik deze week een recept met een Marrokkans tintje heb, maar wel met een biertje uit Noord Holland erin. Ik heb hiervoor het bier Arm+zalig gebruikt van Brouwerij De 7 Deugden uit Amsterdam. Het bier is niet zo zwaar, maar wel doorleefd.
Arm+Zalig is gemaakt van drie soorten mout, waaronder rookmout, hop, gist, jeneverbes, eerlijk duinwater, bottelsuiker.

Marokkaanse kleipot
Het woord tajine is afgeleid van het Arabische woord voor aarde. Het verwijst niet alleen naar een Marokkaanse kleipot, maar ook naar het stoofgerecht dan met het aardewerk bereid wordt.

Hoe ziet een tajine eruit? Een tajine bestaat uit twee delen: een lage, aardewerken schotel en een hoog, kegelvormig deksel van aardewerk. Het deksel zorgt ervoor dat de condens telkens terugvalt in de schotel.

Met een tajine bereid je lekkere én gezonde maaltijden:
Gebakken klei verdeelt de warmte voor de bereiding langzaam en gelijkmatig, ideaal voor slow cooking. Het deksel houdt stoom, sappen en smaken bij elkaar.
De ingrediënten hebben weinig vetstoffen nodig, ze worden voornamelijk in hun eigen kookvocht klaar gestoofd.

De eerste keer dat je een nieuwe tajine gebruik moet deze 24 uur onder water staan, als hij daarna gebruikt wordt hoeft hij nog maar een uur onder water.

Nodig:

  • tajine of een braadpan, de tajine zet ik eerst 1 uur onder water
  • maatlepel set
  • weegschaal
  • opener
  • warmhoudplaatje

Ingrediënten:

  • 500 gram borstlappen, ik had Blonde d’Aquitaine van Palmesteyn
  • olie en boter om het vlees in te bakken
  • 200 gram uien, schoongemaakt en grof gesneden
  • peper en zout
  • bier, het gehele flesje
  • 2 wortels, 260 gram, schillen en in plakjes
  • 500 gram bataat, zoete aardappelen, schillen en in blokjes snijden
  • 2 eetlepels ras el hanout
  • 2 mandarijnen, schillen en in partjes en deze door de midden snijden

imageBereiding:

  1. Snij de runderlappen in blokken en maak de boter met wat olijfolie heet in de tajine. Let op, om barsten te voorkomen moet de tajine langzaam op temperatuur komen, dus beginnen op een heel laag vuur.
  2. Bak het vlees en de uien aan en voeg zout en peper toe blus het af met het bier. Deksel op tajine en deze op een warmhoudplaatje zetten. Het mag 2 uur stoven voordat de rest erbij gaat.
  3. Na 2 uur kan de wortel, bataat en de ras el hanout kruiden erbij, roer goed door en laat het nogmaals 2 uur stoven.
  4. Op het laatste moment kan de mandarijn erbij, doe dit niet te vroeg om te voorkomen dat de mandarijn bitter wordt.Kijk af en toe of er nog voldoende vocht bij zit, dat zou wel moeten door de tajine maar zo nodig iets water erbij voegen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *