Supergezonde taart met Hollandse aardbeien

De kleinkinderen zijn er weer. En waar ik vorige week een Oreotaart maakte met ze, die beslist niet gezond was, ga ik dit nu compenseren.

Ik probeer te leven volgens de 80/20 regel, 80% van mijn eten is gezond en de 20 % gebruik ik om “verboden en foute dingen” te eten. Denk aan chocolade, een keer een nagerecht of zoals vorige week de Oreotaart. Zo hou je een gezonde levensstijl veel langer vol.
De 80/20 regel is een economische regel ontdekt door de Italiaan Vilfredo Pareto (1906), hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in handen was van Italië en 20% van de Italiaanse bevolking.
imageHollandse aardbeien zijn er alweer, nu, net als de asperges, alleen in het zuiden maar 1/2 april ook in Westfriesland, zelf haal ik ze altijd bij Vriend aardbeien of gelijk met de asperges bij groente en fruitkwekerij Braas-Hoebe.
imageDe bodem van deze taart bestaat uit havermout, lijnzaad, ongebrande noten en gedroogd fruit. Natuurlijk maak ik alleen dingen waarvan ik denk dat ze lekker worden, maar soms verbaas ik mezelf. Voor mij was de smaak een aangename verrassing. Deze bodem ga ik zeker nogmaals gebruiken met ander fruit, dit is de lente/zomer versie en ik heb al een idee wat de herfst versie gaat worden, ik denk iets met verse vijgen. En dan de Winter versie maar met stoofperen, ik beloof ze weer te delen bij Onsnh en CWF.
Het is erg fijn dat deze taart prima bij de 80% past, geen room maar plantaardige zuivel/yoghurt smaakt hier lekker op en dan de taart laten versieren door je kleinkinderen of kinderen, en anders mag je zelf doen.
image

Let op, de ongebrande noten moeten een nacht weken.

Nodig:

  • springvorm
  • bakpapier
  • staafmixer of foodprocessor
  • lepel
  • weegschaal
  • maatlepel-set
  • boterkwastje

Ingrediënten:

  • olijfolie om springvorm in te vetten
  • 100 gram ongebrande cashewnoten
  • 100 gram ongebrande pecannoten
  • 50 gram lijnzaad
  • 1 rijpe banaan
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 5 gedroogde vijgen, of soft droog
  • 5 verse dadels
  • 100 gram havermout
  • 30 gram kokosschaafsel
  • zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel kardemom
  • 110 gram kokosolie, gesmolten
  • 3 eieren, geklutst
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 150 gram plantaardige zuivel/yoghurt
  • 125 gram frambozen
  • 125 gram bramen
  • 4 grote aardbeien
  • cacaonibs optioneel om er iets over te strooien

Bereiding:

  1. Laat de ongebrande noten een nacht weken in koud water.
  2. Vet de springvorm in met olie en leg op de bodem een stuk bakpapier.
  3. Maak de havermout fijn. Ik gebruik een foodprocessor omdat deze meteen de havermout tot meel maakt. Het is wat meer werk maar met een staafmixer lukt het ook.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de volgende ingrediënten in een kom en gebruik de staafmixer of doe de ingrediënten in een foodprocessor, cashewnoten, pecannoten, lijnzaad, banaan, abrikozen, vijgen, dadels, havermout, kokosschaafsel, zout, anijszaad en kardemom. Maak alles zo fijn mogelijk.
  6. Meng de geklutste eieren, het vanille-extract en de kokosolie erdoor heen. Zet dan de foodprocessor of staaf mixer weer even aan. Uiteindelijk wordt het een mengel dat er uitziet als pindakaas.
  7. Doe dit mengsel in een springvorm en strijk het glad met de achterkant van een natte lepel.
  8. Zet de vorm 30 minuten in de oven.
  9. Laat de bodem afkoelen en verdeel de “yoghurt” erover. Verdeel het fruit hierover en strooi als je dit wilt gebruiken wat cacaonibs over de taart.

Geniet ervan, ik geniet van een gezonde taart meer dan van een taart met veel suiker. De bodem doet mij denken aan spijs.
image

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *