Spiraaltaart

Spiraaltaart, hij stond al een tijdje op mijn To Do lijstje. En ik wil hem met RestaurantDay maken. Het werd dus de hoogste tijd om te gaan oefenen. En dit was ook nodig, ik moet de rand netjes af werken of bladerdeeg gebruiken. Volgende week ga ik 7 plakjes roomboter bladerdeeg gebruiken en het kaasmensel doe ik niet tussen de groente maar smeer ik in zijn geheel op de bodem. En dan nog een verbeterpunt, de groenten mogen strakker aangetrokken worden.

Wat niets af doet van de smaak want deze was zalig.

De 2 de versie voor RestaurantDay was erg mooi, de eindfoto van de taart is van de tweede poging.

Nodig:

  • kaasschaaf
  • springvorm, 24 cm
  • mes
  • weegschaal
  • snijplank
  • bakpapier

Ingrediƫnten:

  • olijfolie
  • 7 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 150 gram ricotta
  • peper en zeezout
  • 20 gram pecorino, geraspt
  • 1 gram tijm, de blaadjes
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 wortels, verschillende kleuren is nog kleurijker

image

Bereiding:

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rest in met olijfolie.
  2. Bekleed de springvorm met bladerdeeg, ook de randen, als de groente erin zit kan er nog een randje af om het gelijk met de groente te krijgen.
  3. Meng het ei, ricotta, peper, zout, tijm en percorino door elkaar. Het mengsel mag over de taartbodem verdeeld worden.
  4. Nu mogen alle groente gesneden worden in plakken. Schaaf met de kaasschaaf of dunschiller plakken van de groente , ze mogen 2/3 cm breed zijn. Een grote aubergine mag eerst door de midden.
  5. Nu heb je 2 opties je begint van buiten naar binnen of van binnen naar buiten. Het laatste heb ik gedaan, je pakt een stuk wortel en rolt deze strak op, daarna pak je een stuk courgette, het mag 1 cm overlap hebben en dan mag de courgette er strak omheen. Dit zet je in het midden en daar vanuit werk je naar buiten. Doe het zo strak mogelijk. Als je bijna bij de buitenkant bent mag de oven voorverwarmen op 180 graden.
  6. Als de taart klaar is mag er nog wat zeezout over en een paar scheutjes olijfolie.
  7. Bak de taart 45 minuten en geniet daarna van je mooie creatie. De bereidingstijd is afhankelijk van hoe strak je de groente hebt opgerold, is hij wat minder strak, zoals mijn eerste poging, dan is 35 minuten voldoende.

De restjes groente heb ik de volgende dag door de pasta verwerkt.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *