Shortbread taart, fudge, karamel en chocolade


Vorige zomer waren we met onze zeilboot naar Engeland, en daar kom je uiteraard veel soorten shortbread tegen. En natuurlijk moet ik dan ook proeven, erg lekker. We verzonnen meteen zo’n 10 smaken die ons lekker leken en die ik een keer wilde maken. Niet dat ik daar haast mee had, dit is één  van de eerste recepten van shortbread op mijn site.

Maar wel een combinatie van favorieten: fudge met rijst en chocolade, karamel, melkchocolade en een toplaag van pure chocolade. En nee, niet een van de 10 smaken die we toen verzonnen, die staan nog steeds op het ‘to-do’ lijstje. Deze smaak verzon ik ter plekke in de dorps Spar terwijl ik voor het schap met ‘lekkers’ stond.

Wel een waarschuwing vooraf, zorg dat je visite krijgt of schakel zoals ik deed de buren in. Bijvoorbeeld door een App te versturen met ‘gratis af te halen’. Dit is echt SUPER machtig spul, maar te lekker om niet te maken.


Ingrediënten voor een 30 cm vorm:
(ik gebruikte een vorm met een losse bodem, makkelijk om hem er goed uit te krijgen)

bodem:
300 gram bloem
100 gram licht bruine basterdsuiker
400 gram koude roomboter
boter of zonnebloemolie om de vorm mee in te vetten
iets om blind mee te bakken, bv spliterwten of bonen en aluminiumfolie

1ste laag: fudge
320 gram crunchy fudge met rice crips (bv van Lonka)

2de laag: karamel
60 gram roomboter
4 eetlepels donker bruine basterdsuiker
400 gram gecondenseerde volle melk met suiker

3de laag: melkchocolade
200 gram melkchocolade
30 gram roomboter

4de laag: pure chocolade
80 gram pure chocolade
10 gram boter

Bereiding van de shortbread taart:

bodem:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe het bloem en basterdsuiker in een kom.
  • Snij de boter in blokjes in dezelfde kom en verkruimel alles snel met je vingers.
  • Kneed nu alles tot een stevig deeg.
  • Vet de vorm in en verdeel het deeg over de vorm. Duw met je vingers het deeg goed in de rand.
  • Leeg een stukje aluminiumfolie op de bodem en strooi hier de steunvulling op.
  • Bak de bodem 20 minuten blind.
  • Verwijder de steunvulling en aluminiumfolie en bak de bodem nog 10 minuten.
  • In dit geval wordt de bodem zo gebakken omdat de vulling straks niet de oven in gaat. Ook kan het zijn dat de vulling minder lang gebakken hoeft te worden. Het blindbakken heeft ook als doel dat de bodem niet omhoog komt, dan zou je de vulling er niet meer in kwijt kunnen.
  • Laat de bodem afkoelen.

1ste laag: fudge

  • Smelt de fudge met chocolade erom au bain-marie, de kom boven heet water, maar de kom mag het water niet raken.
  • Verdeel dit over de bodem en laat het geheel afkoelen.

2de laag: caramel

  • Smelt de boter en voeg de suiker toe, roer totdat de suiker is opgelost.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe en breng het aan de kook. Blijf goed met de garde roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Roer net zolang door totdat het de juiste dikte heeft. Het moet nog iets vloeibaar zijn om het goed uit te kunnen smeren.
  • Verdeel de karamel over de laag met fudge en laat het geheel weer afkoelen.

3de laag: chocolade

  • Smelt de melkchocolade met de boter au bain-marie.
  • Verdeel dit over de laag karamel en laat het geheel weer afkoelen.

4de laag: chocolade

  • Smelt de pure chocolade met de boter au bain-marie.
  • Verdeel dit over de laag met melkchocolade en laat het geheel weer afkoelen.
  • Dit kan in de koelkast of een paar uurtjes in de keuken.

Pak een scherp mes, snij het in kleine puntjes en GENIET.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *