Shakshuka

Afgelopen vrijdag hadden we letterlijk en figuurlijk een pittig ontbijtje. Waar manlief deze shakshuka liever als lunch had, vond ik het als ontbijt zalig. En dat terwijl ik niet veel ontbijt, maar gelukkig voor manlief was er voldoende voor de lunch 😉

Shakshouka of shakshuka is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.
Zelf at ik dit gerecht voor het eerst als lunch in mijn geliefde Marrakech. De foto is genomen op mijn leren schort die ik liet maken in de Souk van Marrakech.

Voor de kikkererwten kan je de keuze maken tussen gedroogde, die je een dag van te voren in de week zet en dan een avond van te voren kookt, of kikkererwten uit blik voor een snel ontbijt.
Zelf vond ik dit een mooie gelegenheid om mijn tajine weer eens uit de kast te pakken, maar in een koekenpan of braadpan lukt dit gerecht ook prima. De tajine had ik een nacht in het water gelegd omdat ik deze niet zoveel gebruik. Dan loop je niet het risico dat hij knapt op het vuur. Dat zou zonde zijn van het ontbijt.

Ingrediënten voor 4 personen:

olijfolie of zonnebloemolie om in te bakken
2 grof gesnipperde uien
3 teentjes gesnipperde teentjes knoflook
1 groene paprika, in blokjes gesneden
1 courgette, in blikjes gesneden
600 gram lekkere tomaten, grof gesneden
2 eetlepels rozen Harissa
1 eetlepel Baharat
1 eetlepel Ras el Hanout
250 gram kikkererwten
4 eieren, M
100% buffel mozzarella, kleine bolletjes, of een groot stuk in stukken scheuren
citroen melisse naar smaak
optioneel, (zuurdesem)brood om mee te dopen

Bereiding van de Shakshuka:

  • Verhit de olie in de tajine of pan.
  • Bak de uien, knoflook en paprika aan in de hete olie.
  • Voeg de courgette, tomaten, Harissa en kruiden toe. Laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg daarna de kikkererwten toe en verwarm deze.
  • Maak nu met een juslepel kuiltjes in het gerecht en tik daar het ei in. De dooier moet heel blijven.
  • Nu het deksel van de tajine of pan erop en na 10 minuten is het ei goed. Tenminste als je van een zacht eitje houdt. Anders mag het nog even langer op het vuur staan.
  • Verdeel als laatste de mozzarella erover en de grof gehakte citroen melisse.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *