Salade Opperdoezer ronde met pistache pesto

De Power to the Pieper-campagne liet het ons al zien, de aardappel mag weer deze zomer. Met deze oer-Hollandse groenten kun je eindeloos variëren, ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en zijn ook nog eens ontzettend lekker. Zo ook de Opperdoezer Ronde; die alleen in Opperdoes geteeld en grotendeels met de hand gerooid wordt. Het lage zetmeelgehalte en de bijzondere smaak – regelmatig de truffel onder de aardappels genoemd – zorgen ervoor dat de Opperdoezer Ronde niet mag ontbreken tijdens een heerlijke maaltijd of bij een zomerse barbecue.
imageTraditioneel wordt de Opperdoezer ronde met een beetje roomboter gegeten.

Borstel de aardappelen schoon en kook ze onder water in 20 minuten gaar. Smelt de roomboter en dien dit tezamen met de aardappelen op. Je kunt eventueel wat zeezout toevoegen. Doop de stukjes aardappel in de roomboter. Puur natuur en overheerlijk!
Natuurlijk valt er eindeloos te variëren, ik maak er deze week een salade mee. Lekker een maaltijdsalade voor in de zomer.

Ingrediënten:

450 gram Opperdoezer ronde
1 1/2 courgette
1 1/2 lente uitje
120 gram frambozen
120 gram bacon
120 gram baby spinazie
3 takjes tijm
4 stengels bieslook
1 stokbrood
100 gram gepelde pistache noten, 50 voor de pesto en 50 gram los er doorheen
75 gram olijfolie en iets voor de dressing
50 gram basilicum (inclusief de stelen)
2 teentjes knoflook
imageBereiding:

Spoel de Opperdoezer ronde en kook ze met schil 20 minuten lang. Laat ze afkoelen en snij ze dan in 2-en of 4-en.
Snipper de lente uitjes, haal de blaadjes van het tijm takje en snij de bieslook fijn.
Bak de bacon uit en verkruimel het, haal de kern uit de courgette en snij deze in dunne plakjes. Verwarm wat olie in een grillpan en gril de courgette aan beide kanten.
Meng de spullen voor de salade door elkaar

Maak de pesto als volgt, gebruik 50 gram pitasche noten, 75 gram olijfolie, 50 gram basilicum en 2 teentjes knoflook. Maal dit goed met de staafmixer. Gebruik 4 scheppen voor de dressing en verdun dit met olijfolie.
De overige pesto met het stokbrood serveren.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *