Chocolade karamel cheesecake met himalaya zout

Nu dat ik van veel mensen heb gehoord dat ik deze taart echt een keer moet maken, gaat het er eindelijk van komen. Chocolade en karamel zijn wat zoet betreft echt 2 grote favorieten van me. En karamel met zout in chocolade is ook geen straf om te eten.
De karamel maken door een blik gecondenseerde melk vier uur in een pan met kokend water te zetten. Zorg dat het blik ook onderwater blijft. (ze schijnen uit elkaar te kunnen klappen anders) Na vier uur het blikje helemaal laten afkoelen alvorens het te openen, en te ontdekken dat het dikke, zoete karamel is geworden.

Ingrediënten:

100 gram roomboter
200 gram Country Cookies
275 pure chocolade
600 gram roomkaas
125 ml crème fraîche
200 gram rietsuiker
4 eieren M
1 blikje gecondenseerde melk, gekarameliseerd (zie boven)
2 theelepels himalaya zout

Bereiding:

Smelt de boter. Breek de koekjes en maal ze in de keukenmachine fijn, doe er de gesmolten boter bij. Schep de massa in de beboterde en beklede springvorm en strijk hem glad met de bolle kant van de lepel. Zet in de ijskast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een pan water aan de kook, zet er een kom bovenop (die mag niet in het water staan) of gebruik een au bain-marie pan en breek daarin de chocolade. Laat de chocola als die is gesmolten, vijf minuten afkoelen. Klop in een keukenmachine de roomkaas met de crème fraîche en de suiker tot een luchtige massa. Breek er een voor een de eieren door.
Giet de gesmolten chocola erbij en roer alles door elkaar.
Klop de vulling zachtjes nadat de eieren zijn toegevoegd. Overmatig kloppen zal te veel lucht in de vulling brengen waardoor de cheesecake te veel rijst en zal instorten en barsten.
Giet dit mengsel op de koekbodem. Bak de taart 50 minuten in de oven.
Test voor het einde van de baktijd of de cheesecake klaar is om te voorkomen dat deze te lang in de oven staat. De cheesecake is klaar als de bovenkant droog is. Dit kun je met je vinger voelen. De cheesecake zal nog zacht zijn maar zal opstijven bij het afkoelen.


Laat hem in de vorm op een rooster afkoelen. Open het blikje karamel en smeer de karamel, met de bolle kant van een iets vochtige lepel uit over de taart. Hij wordt lekkerder als hij nog even gestaan heeft, een uur of langer in de ijskast.
Bestrooi hem voor het opdienen met fleur de sel.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *