Pasta met spinazie/boerenkool pesto

Soms is het gewoon leuk en lekker om eens van het bekende pad af te gaan. Met dit recept doe ik dit door pesto te maken met palmkool en spinazie en dan ook nog quinoa door de gehakt balletjes.
Palmkool, ook wel cavolo nero genoemd, is een boerenkool-achtige koolsoort. De plant heeft prachtig blauwgroen blad en groeit als een soort palm de lucht in.
Het is een kool met een verfijnde smaak, milder dan de andere kolen. Het kan natuurlijk in een stamppot worden verwerkt. Er zijn mooie, voornamelijk Italiaanse, recepten. Vaak maaltijdsoepen, waarvan ribollita top is. Palmkool wordt veel in het Italiaanse Toscane gegeten, onder meer met knoflook en ui.

De palmkool komt bij Verdonk uit Wevershoof vandaan. Ik dacht vanuit de moestuin altijd dat dit een wintergroente was, maar niets is minder waar.
Ingrediënten:

gehaktballetjes:

500 gram hoh gehakt
100 gram quinoa/spelt van Lola
peper
zout
1 theelepel pikante paprikapoeder
2 theelepels ras el hanout
1/2 ui
1 ei
2 eetlepels olijfolie

saus:

60 gram tomatenpuree
350 gram tomaten, frito
1/2 ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
300 gram pasta, penne

pesto:

150 gram palmkool
250 gram spinazie
100 gram olijfolie
1/2 citroen, sap
50 gram zonnebloempitten
200 gram cottage cheese

Bereiding:

  • Meng het gehakt met de quinoa, peper, zout, paprikapoeder, ras el hanout, een 1/2 gesnipperd ui en 1 ei.
    Maak er gehaktballetjes van ter grote van een golfbal, een stuk of 22.
  • Verwarm de olijfolie in de braadpan en bak de balletjes aan alle kanten bruin.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en bak nu 1/2 ui, rode peper gesnipperd en knoflook gesnipperd aan en voeg de tomatenpuree en frito toe.
  • De gehaktballetjes mogen er weer terug in de pan laat in 15 minuten gaar laten worden op rustig vuur.
  • Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing.
  • Doe alle ingrediënten van de pesto in een kom en maak er pesto van met een staafmixer.
  • Als de pasta gaar is en is afgegoten mag de pesto erdoorheen.
  • Serveer het met de gehaktballetjes er apart bij.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Miriam schreef:

    Hi! Kun je voor pesto diepvries spinazie/ boerenkool gebruiken?
    Vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *