Pasta met broccoli en zalm en smoothie met broccoli steel

Rene Verdonk teelt broccoli in West-Friesland, en hij is niet de enige, het gebied tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen staat bekend om de teelt van bloemkool en broccoli. Waarom juist dit gebied? Omdat de zavelgrond hier erg geschikt is voor de teelt van deze gewassen, het groeit hier goed op maar gaat niet te snel.
Wat ook helpt is dat door de nabijheid van het IJsselmeer er in de driehoek Hoorn, Enkhuizen, Medemblik een gematigd klimaat heerst.
Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, maar er zijn verschillen, en niet alleen de kleur. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn het de aanlegsels van de bloemknoppen die we consumeren. Verder is broccoli kleiner dan bloemkool en is de structuur ook losser. Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauw e broccoli is rijk aan vitamine C, rijk aan vezels en is de bron van omega 3 vetzuren.

Deze week heb ik de broccoli van Rene gebruikt om een heerlijke pasta met zalm te maken. Snel klaar, smakelijk en nog gezond ook. Ik heb daarnaast ook de koudgerookte zalm van zalmrokerij Smoking uit Enkhuizen gebruikt. Over een paar weken opent Renato Arduini een Italiaanse delicatessen winkel in de Vijzelstraat in Enkhuizen, en daar kunt u ook verse pasta kopen. Op die manier is dit een echte Westfriese pasta geworden.

Ingrediënten:

de pitten van een halve granaatappel
100 gram ongezouten cashewnoten
300 gram pasta
1 blaadje laurier en 4 takjes tijm, met een touwtje bij elkaar binden
1 citroen, rasp en sap
400 gram gerookte zalm, grof gesneden
7 stengels bieslook, fijn geknipt of gehakt
100 gram zongedroogde tomaten
500 gram broccoli
100 gram rode pesto
zeezout
2 grote sjalotjes, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 eetlepel olijfolie
imageBereiding:

Neem een ruime pan en laat daarin water koken. Snij de broccoli in roosjes en doe dit in een pan samen met het pakketje kruiden. Dit mag ongeveer 15 minuten koken. In de 15 minuten mag ook de pasta erbij, kijk op gebruiksaanwijzing hoe lang deze moet koken.
Laat wat olijfolie in een braadpan warm worden en bak hierin de knoflook en sjalotjes, voeg de granaatappelpitten, citroensap, pesto, zeezout en zongedroogde tomaten toe.
Giet de pasta en broccoli af en voeg dit ook toe aan de braadpan. Haal de pan van het vuur af en voeg bieslook, zalm en citroenrasp toe. Aan tafel kan er naar smaak cashewnoten over.

Broccoli Smoothie

Omdat we de steel van de broccoli overhouden kan er een lekkere Smoothie van gemaakt worden in een blender.

Ingrediënten voor 2 glazen:

1 peer, schillen en in grove stukken snijden
1 banaan, zonder schil in stukken
1 kiwi, zonder schil in stukken
200 gram steel van de broccoli (dat wat over is van het recept hier boven)
1 citroen, het sap
100 ml vlierbloesem siroop, of kokos water
imageBereiding:

Alles in een blender en laten draaien totdat er een Smoothie is ontstaan.
image

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *