Pasta met boerenkool, spekjes, cranberry’s en bavette

Automobilisten moesten weer ruiten krabben een paar weken geleden (inmiddels lijkt het wel lente), dat houdt dat er vorst is geweest en de boerenkooltijd is begonnen. Nu is vorst bij de huidige rassen iets minder belangrijk, maar na de vorst is de boerenkool wat zoeter.
imageMijn boerenkool had ik deze keer bij Glas vandaan. Dit stukje historie komt van de site van Glas.

Jan Glas heeft in 1956 Glas Groenten opgericht. Hij kweekte groenten zoals spruitjes, boerenkool, waspeen en verschillende soorten kool op de eilandjes in het Rijk der Duizend Eilanden in Broek op Langedijk. Dagelijks ging hij met zijn koolschuit een kijkje nemen bij zijn groenten. Als deze oogstrijp waren voor de handel ging hij met zijn koolschuit vol producten naar de Broekerveiling waar hij alles geveild werd. Na enkele jaren verkocht hij zijn producten aan zelfbedieningszaken die langzamerhand veranderden in supermarkten.
imageDe zoon van Jan, Henk, kwam in 1964 in het bedrijf. Hij hielp zijn vader bij het verwerken van groenten richting de supermarkt. Er werden steeds meer groenten ingekocht die ook in het bedrijf werden verpakt.

In 1994 was de zoon van Henk, Mike, oud genoeg om zijn vader te helpen op de werkvloer. Hij nam de keuze om ook aan groothandels en horeca te leveren.

Pasta met boerenkool

Boerenkool kent bijna iedere Nederlander. En we eten het allemaal hetzelfde: als stampot met rookworst. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat zelf ook regelmatig doe, ik houd wel van de oude hollandse pot. Maar er kan veel meer met boerenkool. Deze keer heb ik de boerenkool gebruikt voor een heerlijk pasta gerecht. Wel met spekjes natuurlijk, maar ook met cranberry’s, die mooi combineren.

Nodig:

  • kleine koekenpan
  • kookpan
  • weegschaal
  • mes
  • snijplank

Ingrediënten Food for two:

  • 125 gram spekjes
  • 5o gram cranberry’s
  • 70 gram boerenkool
  • 150 gram pasta
  • 200 gram bavette of rosbief maar ook stoofvlees past er goed bij
  • 125 gram mozzarella
  • 30 gram olijven

imageBereiding:

  1. Het vlees had ik eerder bereidt, zorg dus dat dit klaar is. Het zou ook prima zonder vlees kunnen. En dan alleen met spekjes.
  2. Doe de spekjes in een koekenpan en laat ze langzaam uitbakken op het vuur.
  3. Zet een pan met water op, als het kookt kunnen de cranberry’s, boerenkool en pasta erin voor 8 minuten.
  4. Giet de pasta af.
  5. Trek de mozzarella in grove stuken en meng samen met de spekjes en de olijven door de pasta.
  6. Serveer het met het vlees erbij.

Met een combinatie van Nederlands en Italiaans zeg ik Eet appetito.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *