Ovenschotel met lamsgehakt, harissa en groenten


Het is 1 januari, de oliebollen zijn op. Het gewone leven begint weer. Alles op zijn tijd, het is ook wel weer fijn om terug te komen in de gewone regelmaat.
Ik doe het even rustig aan in de keuken, zo na de feestdagen. En met rustig aan bedoel ik even makkelijk en niet zo uitgebreid als tijdens de feestdagen. Maar wel lekker!  Ik heb pas een 1/2 lam gekocht. Dus heb ik lamsgehakt in de vriezer. Natuurlijk lokaal uit Westfriesland en biologisch. Het is altijd fijn als je weet waar je eten vandaan komt.

Ingrediënten voor 4 personen:

750 gram zoete aardappelen
200 gram crème fraîche
klontje boter
peper en zout
15 gram koriander, de blaadjes grof gehakt, hou iets achter voor de garnering

olie om in te bakken
1 gesnipperde rode ui
2 gesnipperde teentjes knoflook
300 gram pastinaak, geschild en in blokjes
1 courgette in blokjes gesneden
2 geroosterde paprika’s grof gesneden
250 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
500 gram lamsgehakt
peper en zout
3 eetlepels rozen harissa
1 eetlepel Ras el Hanout

100 gram geraspte kaas

Bereiding van de ovenschotel:

  • Schil de zoete aardappelen en zet deze op met een laagje water en zout. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Giet de zoete aardappelen af, voeg de boter en crème fraîche toe en stamp de aardappelen.
  • Roer de koriander er door.
  • Als de aardappelen koken mag je de olie warm maken in een braadpan of grote koekenpan.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de ui en knoflook licht aan.
  • Voeg de pastinaak, courgette, paprika en cherry tomaatjes toe en laat het 10 minuten pruttelen.
  • Doe de gehakt erbij en bak het rul.
  • Breng op smaak met peper, zout, harissa en Ras el Hanout.
  • Verdeel het groenten mengsel in een ovenschaal van ongeveer 20 x 30cm.
  • De aardappelpuree mag erover en dan daar de kaas weer over.
  • Zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *