Toblerone ijs

Nu we deze week nazomerweer krijgen ga ik nog even ijs maken. Daar geniet je toch het meeste van als je in de zon zit.

Ingrediënten:

250 ml volle melk
250 ml slagroom
2 stuks (samen 200 gram) Toblerone met nootjes
6 eidooiers
100 gram suiker

Bereiding: Doe de melk en de room samen met 125 gram chocolade in een pan met een dikke bodem, zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt. Breng dit al roerend aan de kook. Als de chocolade gesmolten is de pan even van het vuur afzetten.

De eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel)  aan het melkmengsel toevoegen. Weer laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.IMG_5586 Laat het mengsel nu afkoelen.

Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is. Als het ijs bijna klaar is mag de laatste 75 gram grof gehakte Tolerone door het ijs.

IMG_5587

IJs maken zonder ijsmachine:

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.

Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.

Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.  

 

IMG_5593

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *