Limoncello sorbet ijs met bramen sap

De limoncello is zelf gemaakt, kijk op Limoncello. Sorbet ijs heb ik nog niet eerder gemaakt , een goede reden om het met dit mooie nazomerweer nog net te kunnen maken en buiten opeten. Daarna duik ik in mijn keuken de herfst in. Vandaag ontmoet dit zomers gerecht de herfst hartige taart die we als hoofdgerecht eten.

IMG_5714

Ingrediënten:

Voor de siroop:

275 ml melk
275 gram witte basterdsuiker

Sorbetijs:

sap van 1/2 sinaasappel
250 ml vers citroensap (ik had 5 kleine citroenen hiervoor nodig)
450 ml siroop
1 eiwit
1 borrelglas limoncello
2 limoen (van 1 de rasp en de ander voor het opdienen)

Saus:

125 gram bramen of frambozen
bindmiddel, bijvoorbeeld maizena of aardappelzetmeel

Bereiding:

Zet een pan op het vuur met hierin de melk en de basterdsuiker, meng dit goed. Kook het 1 minuut en laat het afkoelen. Ik laat de gootsteen met een laag koud water vollopen en zet daar mijn pan in.

Meng het citroensap met de sinaasappelsap, limoncello en de rasp (korte stukjes raspen van de schil) van één limoen. en meng dit met de afgekoelde siroop. Klop het eiwit bijna stijf en voeg het mengsel van sap hierbij. Goed mengen en dan in de ijsmachine .

Doe de bramen in een pan en kook ze zachtjes fijn. Daarna met de staafmixer glad maken (pas op, mijn keuken zat bijna onder met zo’n kleine hoeveelheid, een nauwe beker dus), weer in koken en binden met een papje van aardappelzetmeel of maizena met een beetje water gemengd en glad geroerd. Laat de saus afkoelen.

IJs maken zonder ijsmachine:

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.

Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.

Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.  

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *