Limoncello semifreddo

Vandaag heb ik 2 stuks limoncello semifreddo gemaakt, met zelf gemaakte lemon curd. Het klinkt een beetje raar, maar dit Italiaanse gerecht gaat vrijdag mee naar Italië. Net zoals de ossobucco die ik deze week ga maken. Een groep van zo’n 25 man gaat zich met latten en boards van de berg af gooien.

Ondertussen ga ik, met kleinzoon, de omgeving verkennen en mooie ingrediënten zoeken.

Ingrediënten lemon curd: 

50 gram maizena
130 gram kristalsuiker
rasp van 2 citroenen
sap van 2 citroenen
250 ml water
3 eidooiers
60 gram roomboter

Bereiding lemon curd:

Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Het witte is bitter, dus rasp niet teveel.
Doe dit samen met het citroensap, het water, de suiker en de maizena in een steelpannetje.
Zet dit op een laag vuur en roer continue door.
Zorg dat je alle klontjes eruit roert. Na een tijdje wordt de curd dikker en ontstaat er een doorzichtige massa. Dit lijkt op behang lijm.
Haal de pan van het vuur en klop de koude boter er door.
Klop dan de 3 eidooiers erdoor. Blijf voortdurend roeren anders stollen je eieren. 

Laat het afkoelen.

Ingrediënten limoncello semifreddo: (8-10 personen)

rasp en sap van 1 citroen
2 eetlepels kristalsuiker
80 ml limoncello
325 gram lemon curd
250 gram verse stevige roomkaas, bijvoorbeeld Monchou
250 gram mascarpone
24 lange vingers

Bereiding:

Meng in een kom de citroenrasp en het sap met de kristalsuiker en limoncello. Klop met een mixer in een andere kom de lemon curd door de roomkaas. Klop de mascarpone er vervolgens ook door.
Bekleed een kleine cakevorm (1 liter) met plasticfolie en laat de folie royaal over de rand hangen.
Doop 8 lange vingers in het limoncello mengsel en verdeel ze over de bodem van de cakevorm. Verdeel hierover de helftt van het roomkaas mengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo 6 uur, of een hele nacht in de diepvries om op te stijven. (langer mag natuurlijk ook)

Snij de limoncello semifreddo in plakjes en serveer er een glas limoncello bij.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *