IJs met saffraan en gepofte rijst

Saffraan is de naam van een plant, saffraan krokus, en een specerij, de meeldraden die hieruit gewonnen wordt.
Het woord saffraan gaat terug op het Arabisch. In deze taal vindt men het woord asfar أصفر (vrouwelijke vorm: safra صفراء), dat geel betekent.

Ingrediënten:

250 ml volle melk
250 ml room
2  saffraandraadjes (niet meer omdat het naast een zoete ook een bittere kant heeft)
100 gram suiker
6 eidooiers
12 gram gepofterijst

Bereiding:

Zet een steelpan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de room, de volle melk en de draadjes saffraan in. Breng het aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat het 10 minuten rustig staan op laag vuur zodat de saffraandraden hun smaak kunnen afgeven aan de melk en de room.

Scheid de dooiers van het eiwit en doe alle dooiers in een schaal. Voeg 100 gram suiker toe en klop de dooiers en de suiker goed luchtig.

Haal de pan van het vuur en giet het eidooier-en-suiker-mengsel rustig bij de saffraanmelk/room. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm het rustig onder constant roeren. Zorg er in ieder geval voor dat het niet gaat koken. Eigeel stolt bij een temperatuur van 65 tot 68 graden. Als je het te snel verwarmd krijg je vlokken gestolde eigeel.

Het mengsel moet zo dik worden dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Rustig verwarmen en blijven roeren totdat het dik genoeg is. Als je mengsel dik genoeg is giet het dan door een zeef.  Alle eventuele klontjes blijven achter in de zeef.

Er kan nu gekozen worden om het mengsel af te laten koelen en de ijsmachine te gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer op de volgende manier:

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.

Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Ik kreeg jaren later, het is nu 1 december 2017 de volgende tip van Micheal in een mail:

Ik was op zoek naar het recept van Saffraan ijs en ik kwam op jouw blogpost uit. Ik ben gek op Saffraan ijs en ben dus ook al jaren vaste klant bij een Perzisch restaurant bij mij in Groningen. Na wat google werk, ben ik er onlangs achter gekomen dat dit overheerlijke ijs door een Iraanse familie hier in Nederland op een originele ambachtelijke manier wordt bereid. Het ijs ligt dus bij Oosterse supermarkten in de schappen! Het is wellicht de moeite waard om dat even te benoemen. Zo te zien is het ijs ook in Leeuwarden te koop. Handig voor iedereen die niet de tijd heeft om dit recept zelf te bereiden:

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *