Moussaka met makreel en zalm

Weetje

De oorsprong van Moussaka is niet helemaal duidelijk. De meeste bronnen zeggen dat het een Grieks gerecht is met o.a. aubergine. Maar er zijn ook bronnen die aangeven dat het een Turks gerecht is. In deze Moussaka combineer ik de aubergine met zalm, makreel, eigen gemaakte Griekse kruiden mix en zoete aardappel.

 

Ingrediënten                                                          Aantal personen

1 2 3 4 maat
1 zoete aardappelen 250 500 750 1000 gram
2 aubergine 125 250 375 500 gram
3 ui 0,25 0,5 0,75 1 stuks
4 knoflook 0,5 1 1,5 2 teentjes
5 nootmuskaat 0,25 0,5 0,75 1 theelepel
6 gemalen komijnzaad 0,5 1 1,5 2 theelepel
7 pikante paprikapoeder 0,25 0,5 0,75 1 theelepel
8 kaneel 0,5 1 1,5 2 theelepel
9 gedroogde oregano 0,5 1 1,5 2 theelepel
10 tomaten, blik 100 200 300 400 gram
11 roomboter 12,5 25 37,5 50 gram
12 bloem 12,5 25 37,5 50 gram
13 melk 125 250 375 500 ml
14 feta 50 100 150 200 gram
15 gerookte zalm 50 100 150 200 gram
16 gerookte makreelfilet 50 100 150 200 gram

Overige Ingrediënten

  1. olijfolie
  2. peper
  3. zout

Benodigd keukengerei

  1. ovenschaal 27×20 cm
  2. mes
  3. snijplank
  4. kookpan
  5. koekenpan

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen en snij plakken van 1 cm. Zet ze op met een bodem water, als ze koken 8 minuten tegen de kook aanhouden. Afgieten en even laten staan.
  2. Snij de aubergine in plakken, snipper de ui en knoflook en verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de aubergine, ui en knoflook hierin en voeg na een paar minuten de tomaten en alle kruiden toe. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter, voeg in een keer de bloem toe, zachtjes roeren, een paar minuten gaar laten worden en scheutje voor scheutje de melk erbij. Iedere keer eerst glad roeren voordat er weer melk bij gaat. Smelt de feta in de saus en breng de saus op smaak met peper en zout, wees niet te zuinig want het is alle peper en zout in deze schotel. Snij alle vis in stukjes.
  4. Vet de oven schaal in, begin met alle aardappelen dan de aubergine, vis en als laatste de saus erover. Zet de schaal 30 minuten in de oven.

image

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *