Lekker Keuvel(en) met chocolade, kweepeer en biercake

Afgelopen weekend stond ik bij het RabobanksFoodFestival in Hoorn met mijn kookboek “Dubbele kijk op koken”. Om geïnteresseerden over de streep te trekken had ik wat gerechten uit mijn boek gekookt zodat mensen konden proeven. Aan het einde van de eerste dag kwam er iemand naar mij toe, “ben jij Annemiek?” Vervolgens kreeg ik een flesje Keuvel herfstbokbier met de mededeling “jij kan met alles wat maken heb ik gehoord”.

Omdat de tweede dag pas om 13:00 begon heb ik de uitdaging aangenomen en ben ik ‘s morgens nog de keuken ingedoken. Het resultaat is deze heerlijke Keuvel biercake met bier van de Westfriese Keuvel Bierbrouwerij, chocolade en kweeperen ingemaakt in sinaasappelsap. Een perfecte combinatie en zowel de mannen van Keuvel als hun bezoekers hebben geproefd en waren enthousiast.  Deze bezoekers, die later bij mij langs kwamen, vroegen om het recept, dus bij deze.

Meestal ben ik nogal kritisch als ik spullen aangeboden krijg, ik wil namelijk volledig onafhankelijk kunnen zijn (vandaar dat er ook geen reclames op mijn site te vinden zijn). Met dit cake recept heb ik echter absoluut geen probleem, het is gewoon lekker.

img_5916Ik heb de kweeperen ingemaakt in sinaasappelsap (zie het recept onderaan) maar stoofperen koken in sinaasappelsap kan ook prima.

Nodig:

Bundt tulband vorm of een 24 cm springvorm
kookpan
garde
kom
eventueel een keukenmachine maar het kan ook met de hand
weegschaal
kom en pan om au bain-marie chocolade te smelten
zeef
maatbeker
spatel
bakpapier

Ingrediënten:

60 gram sinaasappelsap
75 gram olijfolie
200 ml herfstbok bier
100 gram bruine basterdsuiker
300 gram boekweitmeel
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels vanille-extract
100 gram pure chocolade
1 theelepel zout
400 gram ingemaakte kweeperen of stoofperen in sinaasappelsap gekookt

Optioneel karamel:

1 blik gecondenseerde melk = 397 gram
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel vanille-extract
grof zeezout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de olijfolie, sinaasappelsap, bruine basterdsuiker en het bier door elkaar.
  • Zeef hier het boekweitmeel in, meng vervolgens met de cacao, vanille-extract, zout en bakpoeder.
  • Smelt de chocolade au bain-marie, een kom op een pan met kokend water, de kom mag het water niet raken. Voeg de gesmolten chocolade bij het deeg en spatel hier ook de kweeperen doorheen, deze mogen best grof gesneden zijn.
  • Doe het beslag in een met olijfolie ingevette tulband vorm of een springvorm met bakpapier op de bodem en ingevet.
  • De cake mag 40 minuten op 180 graden gebakken worden. Bij een springvorm na 30 minuten er even inprikken met een satéprikker, als deze er droog uitkomt is hij gaar.

Optioneel kan de karamel erover:

Karamel: Verwarm al roerend de inhoudt van een blik gecondenseerde melk met 2 eetlepels bruine basterdsuiker en 1 eetlepel vanille-extract. Blijf heel goed roeren totdat het een bruine kleur krijgt en beging te ruiken als karamel. Voeg al roerend de klontjes boter toe  totdat het de juiste dikte heeft en nog over de cake geschonken kan worden. Daarover mag nog wat grof zeezout.

Proost!

Kweeperen wecken

1,5 kg kweeperen die nog geschild moeten worden en het klokhuis eruit
1 liter vers geperst sinaasappelsap
50 gram honing
4 steranijs
1 kaneelstokje

Bereiding:

  • Eerst de potten steriliseren: Ik heb een stoomoven, de potten gaan hier 10 minuten in op 100 graden met 50% vocht. In de oven, vaatwasser of gewoon in kokend water gaat het ook prima.
  • Het sinaasappelsap met de honing en de specerijen mag in een pan zachtjes trekken.
  • De kweeperen schoon maken, schillen en klokhuis eruit en in grove stukken snijden, ze mogen meteen in het sinaasappelsap tegen verkleuring.
    Weer aan de kook brengen en de kweepeer net gaar koken, niet te zacht. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • De specerijen mogen eruit en de kweeperen mogen in de potten worden verdeeld.
  •  De potten met het sap afvullen en meteen het deksel erop. Nu ze vol zijn zet ik ze nogmaals 5 minuten in mijn stoomoven, gesloten. Dit om er zeker van te zijn dat ze lang goed blijven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *