Kweeperenijs

 

 

 

 

 

 

 

De kweeperen van mijn boom kunnen bijna geoogst worden. Dat houdt in dat ik niet zuinig aan meer hoef te doen met de kweeperen die vorig jaar zijn gewekt in jus de orange.
Recept voor het inmaken van de kweepeer staat onderaan het recept.

Ingrediënten:

250 ml volle melk
250 ml slagroom
6 eidooiers
50 gram honing
10 blaadjes munt en 2 muntblaadjes voor de garnering
200 gram kweeperen en een paar stukjes voor de garnering, ik had ze vorig jaar ingemaakt in sinaasappelsap maar ze kunnen bijna weer geplukt worden. Kook ze in sinaasappel met steranijs en kaneel net gaar.
50 gram (kweepeer)azijn
balsamicoazijn

Bereiding:

 • Doe de melk en de room samen met in een pan met een dikke bodem, zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt. Breng dit al roerend aan de kook.
 • De eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het melkmengsel toevoegen. Weer laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren.
 • Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.
 • Laat het mengsel nu afkoelen.

De kweeperen mogen op het vuur gezet worden met de kweepeerazijn. Inkoken tot stroopdikte en dan laten afkoelen.

Op 2 blaadjes munt na mag het munt heel fijn gesneden worden.

Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is.

Doe het afgekoelde roommengsel in de ijsmachine. Tegen de tijd dat het ijs bijna klaar is kan de ingekookte kweepeer met azijn en de munt door het ijs.
Presenteer het met de achtergehouden blaadjes munt en kweeperen en eventueel een paar druppels balsamicoazijn, wij hadden 15 jaar oude, lekker.

IJs maken zonder ijsmachine:
Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Kweeperen wecken

1,5 kg kweeperen die nog geschild moeten worden en het klokhuis eruit
1 liter vers geperst sinaasappelsap
50 gram honing
4 steranijs
1 kaneelstokje

Bereiding:

 • Eerst de potten steriliseren: Ik heb een stoomoven, de potten gaan hier 10 minuten in op 100 graden met 50% vocht. In de oven, vaatwasser of gewoon in kokend water gaat het ook prima.
 • Het sinaasappelsap met de honing en de specerijen mag in een pan zachtjes trekken.
 • De kweeperen schoon maken, schillen en klokhuis eruit en in grove stukken snijden, ze mogen meteen in het sinaasappelsap tegen verkleuring.
  Weer aan de kook brengen en de kweepeer net gaar koken, niet te zacht. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
 • De specerijen mogen eruit en de kweeperen mogen in de potten worden verdeeld.
 •  De potten met het sap afvullen en meteen het deksel erop. Nu ze vol zijn zet ik ze nogmaals 5 minuten in mijn stoomoven, gesloten. Dit om er zeker van te zijn dat ze lang goed blijven.

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Maryam schreef:

  Hallo Simone,

  Wat een mooie website heb je. Ik ben in de Wieringermeer geboren en vind het mooi om te zien dat er in de kop zulke mooie streekproducten zijn.
  Ik heb een vraag. Van een buurvrouw krijg ik binnenkort veel kweeperen. Ik wil graag zelf azijn maken. Heb je daar een recept van. Zelf lukt het me niet om iets te vinden, zelfs niet in Turkse kookboeken.
  Groet Maryam

  • CWF schreef:

   Hallo Maryam,

   Dank je voor het compliment, zeker heeft de kop van NH mooie producten.
   Wat ik met balsamicoazijn vaak doe is druivensap tot bijna-stroop inkoken en daar azijn aan toevoegen. Met kweepeer maak je er puree van en voeg je toe aan het druivensap, aan het eind gaat het door een zeef en voeg je azijn er aan toe.
   Blanke azijn maak ik door aan een fles rijstazijn geschilde kweeperen aan toe te voegen. Op een donkere plaats 3 weken laten staan, zeven en in een moooie fles te gieten.
   Succes en groet Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *