Kip, witlof en kerrie ovenschotel

 

 

 

 

 

 

 

Tips

Witlof is een voedzame groente. In de keuken kun je het op veel verschillende manieren bereiden: rauw in een salade, stomen, stoven of roerbakken. Als je het rauw verwerk besprenkel dat wat citroen erover, dan voorkom je verkleuring.

Ingrediënten                                                          Aantal personen

1 2 3 4 maat
1 aardappelen 250 500 750 1000 gram
2 kipfilet 125 250 375 500 gram
3 sjalotjes 0,5 1 1,5 2 stuks
4 kerriepoeder 1 2 2 3 eetlepel
5 witte wijn 30 60 90 120 ml
6 ketjap manis 1 2 2 3 eetlepel
7 witlof 250 500 750 1000 gram
8 creme fraîche 50 100 150 200 ml
9 citroensap 1 2 3 4 theelepel
10 nootmuskaat 1 1 1 1 theelepel
11 geraspte kaas 40 80 120 160 gram
12 melk 40 80 120 160 ml

Overige Ingrediënten

1 peper
2 zout

Benodigd keukengerei

  1. koekenpan
  2. kookpan
  3. ovenschaal 27x 20 cm
  4. mes
  5. snijplank
  6. kom
  7. pureestamper

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snij ze in vieren, of, als ze groot zijn, in achten. Zet ze onder met koud water.
  2. Snij de kipfilet in blokjes, snipper de sjalotjes en verhit wat olie in een koekenpan, strooi royaal peper en zout over de kip en bak de kip en sjalotjes bruin. Strooi de ½ van het kerriepoeder erbij, daarna de wijn en ⅓ deel van de ketjap. Laat de wijn voor de helft inkoken.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Snij de witlof grof en haal de kern eruit, witlof is niet meer zo bitter als vroeger dus haal er niet teveel uit.
  5. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de schoongemaakte en grof gesneden witlof erin, schep daar bovenop het kipmengsel.
  6. Roer in een kom de crème fraîche los met het citroensap, de overige kerriepoeder, nootmuskaat, ½ van de geraspte kaas en de overige ketjap. Strijk dit mengsel over de witlof en kip en strooi daar de rest van de kaas over. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven.
  7. Kook de aardappelen met een bodem water en wat zout in 20 minuten gaar, giet ze af. Zet nog even op het vuur met de melk erbij zodat deze warm wordt, maak puree van de aardappelen. En breng op smaak met peper en zout.
    image

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *