Karnemelkijs

De afgelopen jaren heb ik al veel soorten ijs gemaakt, maar karnemelkijs had ok nog nooit gemaakt. Met de kleinkinderen die aan het logeren waren was het wel een goed nagerecht vond ik. En die kleinkinderen zijn dan ook de reden dat ik er minder suiker in doe. Dat terwijl ik weet dat er mensen zijn die karnemelk drinken met een schep suiker erin.

Hij is erg lekker geworden en dat vonden de kleinkinderen ook.

 

 

Benodigde keukengerei:

 • ijsmachine, kan ook zonder
 • kookpan, met dikke bodem
 • garde

Ingredi├źnten:

 • 500 ml karnemelk
 • 6 eidooiers
 • 50 gram suiker
 • 3 theelepels vanille extract
 • frambozen, als garnering

image

Bereiding:

 1. Zet de karnemelk op, doe dit in een pan met een dikke bodem, zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt.
  Breng dit al roerend tegen de kook aan.
 2. De eidooiers met de suiker en vanille extract luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het nog warme karnemelkmengsel toevoegen.
 3. Karnemelkmengsel weer verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af.
 4. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.
 5. Laat het mengsel nu afkoelen., ik doe dit door de gootsteenbak vol te laten lopen met koud water en daar de pan in te zetten.
 6. Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken.
 7. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is.
 8. Serveer het fruit bij het ijs, kan natuurlijk ook ander fruit dan frambozen zijn. Wij hebben hem buiten in de zon genuttigd, dan is hij lekker verfrissend.

IJs maken zonder ijsmachine:

 1. Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer.
 2. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden.
 3. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
 4. Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
 5. Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *