Vergeten vlees; middenrif met bramensaus

Ik had vorige week een vlees pakket met vergeten vlees erin, Bavette, Longhaas en een Middenrif van het Belgische wit-blauw rund.

Als eerste ga ik de middenrif gebruiken, een relatief onbekend maar heerlijk stukje vlees. Het middenrif wordt gesneden uit het onderste gedeelte van de buik. Het is een lang en dun stuk vlees van een halve centimeter hoog.
Kenmerkend is de zeer fijne marmering.
Ik heb het stuk vlees gebraden en voor 2 gerechten gebruikt, dit recept met bramensaus en de volgende dag heb ik het dun gesneden in een maaltijdsalade. We hebben beide dagen heerlijk gegeten, dit vlees is echt voor herhaling vatbaar.

Ingrediƫnten:

500 gram middenrif vlees
60 gram bramen
1/2 rode peper, zonder zaad en in smalle 1/2 ringen gesneden
1/2 uitje, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
100 ml rode wijn
100 ml kokend water
1 runder-bouillonblokje
1/2 limoen, het sapimageBereiding:

Los in het kokend water de bouillon op, doe dit in een pannetje met de wijn, uitje, pepertje, lemoen, knoflook en de bramen (hou 4 bramen achter voor de garnering). Breng alles aan de kook en kook het in totdat je ongeveer de helft over hebt. Een pan met maatverdeling is dan makkelijk, maar goed opletten kan ook en je ziet aan de rand in de pan waar je begonnen bent. Bij mij duurde het ongeveer 15 minuten.
Daarna kan de saus door de zeef, de vloeistof kan weer terug in de pan en het nogmaals tot de helft inkoken. Het geheel wordt nu een stroperige saus.

Vet het vlees rondom in met olijfolieolie. Laat een pan warm worden en bak het vlees rondom bruin in 1 minuut. Daarna kan het vuur laag en het vlees om en om nog 3 minuten bakken.
Wat overblijft is mooi mals vlees, te vergelijken met biefstuk.
imageWe hadden rode aardappelen en een salade erbij gegeten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *