Varkens fricandeau in bladerdeeg met blauwe bessen en frambozensaus

De Bonte Bentheimer is een oud varkensras dat van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in het de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Tegenwoordig zijn er niet zoveel raszuiver varkens meer van dit ras.
Lees er meer over bij de vereniging. Ik had nog een fricandeau gemaakt van dit ras, dat is erg lekker, het heeft meer smaak en is mooi doorregen, waardoor het niet zo snel droog wordt.

Ingrediënten:

500 gram fricandeau
4 plakjes bladerdeeg ontdooit
1 rode ui
1 ei, het eiwit om het bladerdeeg mee te plakken en eigeel om het bladerdeeg te bestrijken voor een mooie bruine korst
1 1/2 schep suiker
250 gram blauwe bessen en frambozen (ik had dit deze keer uit de vriezer maar vers is nog beter)
boter
peper en zout
4 takjes tijm
200 gram kastanje champignons, oesterzwam en shii-take
bakpapier
bloem om werkblad te bestuiven

Bereiden:

Snipper de rode ui en bak deze in een klontje boter. Snij de paddenstoelen en voeg deze toe, laat dit nog 5 minuten bakken. Haal het mengsel uit de pan en laat het goed uitlekken. Doe nog een klontje boter in de pan en bak vervolgens de fricandeau met wat peper en zout rondom bruin.
Haal het vlees uit de pan en bak in het vet de blauwe bessen en frambozen aan, voeg peper en zout naar smaak toe. Gooi het mengsel in een zeef en vang vocht en pulp op. Laat het afkoelen om later bij de fricandeau als saus te serveren.

Verwarm de oven op 160 graden.
Strooi wat bloem op het aanrecht en leg de 4 plakjes in een vierkant met iets overlap. Maak er met de deegroller een groter vierkant van. Leg hier het paddenstoelen mengsel op en daar op de fricandeau. Houdt 2 cm over aan de kanten, bestrijk dit met eiwit en vouw het deeg dicht. Bestrijk dit met eigeel.

Bak dit 40 tot 50 minuten in de oven en serveer met de bessen en frambozensaus. Het fijnste is om met een vleesthermometer te werken omdat het dan goed te sturen is dat het vlees gaar maar licht rosé is. De kerntemperatuur moet 68 graden zijn.

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *