Speltpizza

Hoe vreemd het ook mag klinken, ik heb nog nooit een volledige pizza gemaakt. 1 keer per jaar bestel ik er eentje. Ongeveer net zo vaak haal ik een diepvriespizza, en soms maak in zelf een pizza op een kant en klare bodem. Als foodie kan dat natuurlijk niet.
Een van de problemen waar ik al eens tegenaan was gelopen is dat het rijzen van deeg niet zo goed gaat met vloerverwarming. Vroeger deed ik dat gewoon op een radiator. Maar tegenwoordig kan ik deeg laten rijzen in mijn stoomoven, nu moet het er maar eens van komen.

Ingrediënten

500 gram speltmeel
7 gram = 1 zakje gist
300 gram lauw water
1/2 theelepel zout
2 uien, in 1/2 ringen gesneden
300 gram tomaten, ontveld en grof gesneden
1 courgette, in plakjes
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
olijfolie
25 gram verse kruiden, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, bieslook, fijn gehakt en basilicumblaadjes op het laatst stuk scheuren.
2 blikjes tonijn met groenten
3 eetlepels fijn gesneden zwarte olijven
3 eetlepels zongedroogde tomaten, fijn gesneden
50 gram rauwe ham, in kleine stukjes gescheurd
1 bol mozzarella
25 gram pijnboompitten, licht geroosterd

Bereiding:

Voeg het gist bij het speltmeel en het zout, meng dit licht en voeg langzaam het water toe. Als alles goed gemengd is moet het deeg 45 minuten rijzen. Dit kan in een stoomoven op 30 graden en stomen. Op een warme plaats, ongeveer 25 graden en met een vochtige theedoek erover gaat ook prima.

Ondertussen kan de tomatensaus gemaakt worden. Beetje olijfolie in de pan, daar mogen de uien licht bruin in gebakken worden, de knoflook even mee bakken en daarna de tomaten erbij met flink wat peper en zout. Het geheel 10 minuten zachtjes op laten staan. Het geheel in een kom en fijn maken met de staafmixer.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Als het deeg klaar is mag het uitgerold worden met de deegroller op een met speltmeel bestrooide oppervlakte. Ik heb er een plaatpizza van gemaakt op een bakplaat van 38 x 45 cm. Nu heeft een bakplaat vaak opstaande randen, je kunt dan niet in de bakplaat uitrollen, en als je de bodem wilt verplaatsen als hij mooi dun uitgerold is dan merk je hoe elastisch deeg is. Ik doe het uitrollen dus op een stuk bakpapier, als ik klaar ben houd ik de bakplaat ernaast en trek aan het papier de bodem zo de bakplaat op. En dat scheelt straks ook weer bij het schoonmaken van de bakplaat.

De bodem wordt in tweeën gebakken, eerst blind (2 cm randen vrij houden, over de rest aluminiumfolie leggen en daar overheen steunvulling bijvoorbeeld spilerwten of droge bonen) dit om te voorkomen dat het deeg teveel gaat rijzen. Laat de bodem 11 minuten bakken.

Nadat de steunvulling en folie verwijderd is kan het beleggen beginnen, eerst een goede laag tomatensaus er op, daaroverheen de verse kruiden verdelen. Op de ene helft kan de tonijn en de andere helft kan de courgette, mozzarella, ham, olijven, zongedroogde tomaten, pijnboompitten en als laatste de basilicum die over de gehele pizza mag.

imageimage

Nu kan hij afgebakken worden op 225 graden voor 9 a 10 minuten, hij is klaar als de mozzarella voor het grootste gedeelte is gesmolten en de ham iets krokant wordt.

image

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *