Ratatouille met zalm

We zijn in Frankrijk, op het menu staat zodoende een Frans gerecht, Ratatouille. Dit is een gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Ik maak het deze keer met zalm en couscous.
Couscous is trouwens niet Frans maar een zeer populair gerecht in Noord-Afrika. De Fransen hebben van oudsher een nauwe band met een aantal Noord-Afrikaanse landen en een groot aantal Fransen is dan ook van Afrikaanse komaf. Deze Fransen hebben de couscous meegenomen.
Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe.

Ingredi├źnten:

270 gram courgette, gewassen en in dunne plakjes gesneden
375 gram aubergine, gewassen en in dunne plakjes gesneden
3 tomaten, in blokjes gesneden
225 gram groene asperges, 1 cm van de onderkant af snijden en asperge in 3 cm stukken snijden
1 1/2 ui, gesnipperd
2 sjalotje, gesnipperd
3 knoflook, ik gebruikte de zwarte knoflook, fijngesneden
5 takjes tijm, de blaadjes ervan
peterselie, beetje voor garnering
3 theelepels provinciaalse kruiden
olijfolie om in de bakken
zout en peper

4 stukjes zalm
225 gram couscous en 225 gram kokend water

Bereiding:

Bak wat olie in een koekenpan, bak hierin de ui en sjalotten, daarna kan de asperges, courgette, tomaten, aubergine, knoflook, tijm, provinciaalse kruiden en zout en peper erbij. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.

Kook het water en schenk dit in een pan met de couscous, laat dit 5 minuten staan en roer de couscous los met een vork.

Als de groenten bijna klaar zijn de zalm met zout en peper bestrooien en om en om aanbakken, ongeveer 5 minuten, dat is afhankelijk hoe groot het stuk is.
image

Serveren met wat vers geknipte peterselie er overheen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *