Herfst hartige taart

De dagen worden korter, ook al is het mooi nazomerweer, de bladeren verkleuren en vallen al van de boom. Tijd voor de herfst in mijn keuken.

Ingrediënten:

bosje tijm de blaadjes ervan (uit mijn tuin kwam ik op 6 gram met tak en al, de tak zelf gebruik ik niet)
1 grote rode ui.
2 theelepels kristalsuiker.
30 gram boter
scheutje olijfolie
250 gram mascarpone
2 eieren licht opgeklopt.
115 gram geraspte Parmezaanse kaas
250 gram chorizo in dunne plakjes gesneden
150 gram oesterzwam klein gesneden
100 gram klein gesneden Shiitake
250 gram gekookte biet in blokjes
flinke scheut melk

Deeg

225 gr. bloem of speltmeel
130 g ijskoude ongezouten roomboter.
40 gr. geraspte Parmezaanse kaas
zout
klein scheutje koud water
1/2 van de tijm hierboven

Zeef het meel en een flink snufje zout in een kom en kneed het met de boter tot een kruimelig deegmengsel. Voeg tijdens het kneden de Parmezaanse kaas toe, de helft van de tijm en een beetje koud water. Bekleed een ingevette vorm met het deeg en zet dit voor 20 minuten weg in de koelkast.

IMG_5723

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg aluminium folie op het deeg , vul dit met erwten en bak hem 15 minuten blind (gedroogde grauwe erwten of bonen zijn een steunvulling zodat het deeg niet te veel rijst), verwijder daarna de erwten en het folie en bak daarna nog 5 minuten.

IMG_5724

Verhit ondertussen de olijfolie en 10 gram boter en bak hierin op een laag vuur de ui met de suiker, wat zeezout en vers gemalen peper 10- 15 minuten tot ze zacht zijn en licht karameliseren.

Doe de uien in een grote kom.

Laat nog 20 gr. boter smelten in de pan en bak hierin de paddenstoelen 3-5 minuten en doe ze bij de uien in de kom.
Schep hierbij de biet en de chorizo en voeg flink zeezout, peper en de andere helft van de tijm toe.

Roer in een andere kom de mascarpone, melk met de licht geklopte eieren en de helft (57) van de geraspte Parmezaanse kaas glad.

IMG_5726

Schep het paddenstoelenmengsel op de bodem van de taart en strijk de bovenkant glad, hierover heen het mascarpone mengsel verdelen en strooi de rest van geraspte Parmezaanse kaas erover. Bak de taart 30 minuten en laat afkoelen. Ik snij hem in 8 punten.

IMG_5727

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *