Empanadillas asturianas met lamsgehakt en zeekraal

In mijn mediterrane winkel die ik heb gehad stond er altijd een empanada in de toonbank. Het recept komt van de moeder van Miguel, mijn leermeester tapas maken.
Toen ik een keer een workshop tapas gaf op Texel, heb ik de recepten omgebouwd naar Texelse producten. Dit recept is zodoende een Nederlandse interpretatie van een oud Spaans recept. De combinatie van lamsgehakt (kies een goede uit, bij een plaatselijke schapenboer of Texels lamsgehakt), de pittige kruiden en de wat zilte zeekraal maakt het een lekker en bijzonder gerecht.
Dit gerecht kan uitstekend als tapa of borrelhapje, maar is natuurlijke ook heel lekker als hoofdgerecht.

Ingrediënten deeg (1 dag van te voren maken):

140 ml koud water koud water
70 ml zonnebloem
70 ml olijfolie
16 gr. bakmeel
1 eetlepel gesmolten boter
beetje zout
1 eidooier
ongeveer 250 gram bloem

Bereiding deeg:

Op de bloem na alles in een kom doen en langzaam de bloem erdoor mengen totdat het een geheel wordt. Het kan dus zijn dat er iets meer of minderbloem bij moet. Doe op de plank nog wat bloem rol het deeg uit en als een boek dubbel vouwen, kwartslaag draaien en weer uit rollen. Doe dit minstens drie keer. Zo komt er lucht in het deeg. Het deeg in een afgesloten bak een nacht in de koelkast bewaren.

Ingrediënten Empanadillas:

500 gram lamsgehakt
75 gram geroosterde paprika, fijn gesneden
100 gram zeekraal
1 ui gesnipperd
1 tomaat zonder vocht en pitjes.
Tabasco
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 theelepels oregano
zout/peper
2 theelepels pikante paprika poeder
imageBereiding Empanadillas:

Oven voor verwarmen op 180 graden.
Het gehakt in de koekenpan bakken, de kruiden (paprika poeder, zout, peper en de oregano) het uitje, de tomaat en de paprika toevoegen en even mee bakken. De zeekraal op het einde heel even mee bakken (de zeekraal is het lekkerst als hij straks, als het gerecht uit de oven komt, nog wat bite heeft).

Het deeg in 3 stukken verdelen, 2 keer een groot stuk voor de bodem en bovenkant, en een klein beetje om een omtrek van de vorm te maken. Daar wordt een rand mee gemaakt om de boven en onderkant aan elkaar vast te maken. Van een groot stuk deeg de bodem rollen en deze in de springvorm pas maken, de zojuist gemaakte gehaktvulling kan op de bodem. Houd de zijkanten vrij door de vulling in het midden te houden. Daarna rol je de bovenkant uit van het deeg, die op het gehakt gelegd kan worden. Van het laatste deeg een streng rollen die langs de zijkant in de vorm mag, met een vork de streng voorzichtig in de springvorm drukken zodat de streng, de bovenkant en de bodem met elkaar verbonden worden. Klop de eidooier en strijk de bovenkant van de empanade hiermee in voor hij de oven in gaat. De empanade mag 38 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *