Gratin dauphinois

Dag 13 van de Franse 14daagsefoodfotochallenge van  Stylishbeeld. De aardappelschotel ‘gratin dauphinois’ stond op het programma. Ik gebruik hier de nieuwe aardappelen van Bakkums Boetje voor.

Gratin dauphinois is een Franse ovenschotel met als basis aardappelen en crème fraiche. De oorsprong komt dan ook logischerwijs uit de historische regio van Dauphine.

Ingrediënten voor 4 personen:

600 g nieuwe vastkokende aardappelen
gesmolten roomboter om de schaal in te vetten
peper en zout
250 ml melk
250 ml slagroom
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
1 theelepel gedroogde lavendel
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1/2 theelepel nootmuskaat
200 g gemalen kaas

Bereiding van de gratin dauphinois:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van ongeveer 3 mm.
    spoel de aardappelen af en droog deze met keukenrol papier of een theedoek.
  • Vet de ovenschaal of pan in met de gesmolten boter.
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de pan. Strooi over iedere laag een snufje peper en zout.
  • Verwarm nu de melk en de room, het mag niet koken.
  • Voeg de tijm blaadjes, lavendel en de knoflook toe aan de melk.
  • Breng het geheel nu op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Schenk de melk over de helft van de aardappelschijfjes heen.
  • Leg de tweede laag aardappelen dakpansgewijs in de pan en giet het overige melk er overheen.
  • Strooi de kaas bovenop de aardappelen en zet het geheel in de voorverwarmde oven totdat de aardappelen gaar zijn. Dit duurt zo’n 40 tot 50 minuten. Prik in de aardappelen na 40 minuten om te kijken of ze gaar zijn, zo niet dan herhaal je het prikken weer na 10 minuten totdat ze gaar zijn.
  • Zet nu zonodig de grill aan boven de aardappelen zodat er een bruin korstje op de aardappelen komt. Blijf erbij want het kan snel gaan. Het kan zijn dat de aardappelen al een bruin korstje hebben, dan kan je deze laatste stap overslaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *