Fruittaart met banketbakkersroom en fonceerdeeg

Een paar jaar geleden tijdens de opleiding Zelfstandig werkend kok zijn er veel technieken voorbij gekomen. Dit jaar ga ik veel van deze technieken weer gebruiken om de geleerde theorie niet weg te laten zakken. Een traktatie deze taart, als we zoiets gemaakt hadden en we waren om 22.30 uur klaar dan liet ik een klein taartje nog wel eens zo naar binnen glijden, jammer voor het thuisfront maar die kon dan niet meer geproefd worden.
Maar met dit formaat taart blijft er nog wel iets over voor manlief.

Ingrediƫnten voor een langwerpige vorm van 35 cm x 10 cm met losse bodem:

olijfolie om vorm in te vetten
200 gram tarwebloem
100 gram roomboter
10 gram suiker
80 ml koud water
400 ml melk
80 gram suiker
35 gram custard
2 eidooiers
rood fruit dat je lekker vindt voor de garnering

Bereiding:

  • Vet de vorm in met olie.
  • Kneed het fonceerdeeg door elkaar, bloem, boter, suiker en water. Als het een egaal deeg is mag het een 1/2 uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden als het deeg al 20 minuten rust.
  • Duim het deeg in de vorm, dat is precies wat er staat, met je duimen het deeg mooi verdelen. Dit omdat de vorm een kartelrand heeft en er overal deeg moet komen.
  • Leg nu een strook aluminiumfolie op de bodem met daarop de erwten of kralen om blind te bakken.
  • In dit geval wordt de bodem zo gebakken omdat de vulling straks niet de oven in gaat, ook kan het zijn dat de vulling minder lang gebakken.
  • Zet de vorm 15 minuten in de oven, haal nu de bak vulling en folie eraf en zet hem nog ongeveer 10 minuten in de oven. Kijk hoe snel hij bruin wordt en gaar en doe het zonodig minder lang of langer.
  • Maak in de tussentijd de banketbakkersroom.
  • Zet de melk op met de helft van de suiker, 40 gram.
  • Breng dit tegen de kook aan en zet van het vuur af.
  • Roer de eidooiers met de overige 40 gram suiker en het custard poeder. Doe er een paar druppels warme melk bij en maak een papje, dit mag bij de melk geroerd worden en weer op een zacht vuur. Blijf goed kloppen totdat het mooi geel ziet en de juiste dikte heeft. Zet het vuur niet te hoog anders maak je de dooiers gaar.
  • De banketbakkers room mag in de vorm als het deeg goed is en iets afgekoeld.
  • Verdeel er rood fruit over en geniet ervan.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *