Foodfotografie, zoek de verschillen

Ik ben met sinterklaasrecepten bezig op mijn site, en toen ik de recepten van vorig jaar zag, met de iPhone foto’s, schrik ik best wel. Bijvoorbeeld het speculaasrecept, waar de gebruikte foto hier onderaan staat.

Waar ik toen tevreden was met de foto’s van mijn iPhone, is dat nu toch wel anders. Terugkijkend vraag ik me af hoe ik dit zo heb kunnen doen. Ondertussen staan er wel al honderden recepten op de site, en om alles weg te gooien, of overal nieuwe foto’s van te maken is ook niet wat ik wil. De recepten en de foto’s blijven dan ook gewoon staan, maar bij al mijn nieuwe recepten komen geen iPhone foto’s meer.

De eerste foto met de camera is gemaakt door mijn man, voor een kerstrecept. Daarna ging het snel, er staan inmiddels 3 flitsen,  een softbox en een paraplu op de nodige statieven in mijn keuken. Daarnaast nog wat reflectors, schermen en andere attributen. Mijn wederhelft heeft een technische achtergrond, leest heel veel op internet en heeft inmiddels 2 keer een week fotocursus gehad in Frankrijk. Dat, samen met een spiegelreflexcamera gaf toch heel andere resultaten dan mijn iPhone.

imageWe hebben gekozen voor low key fotografie, dat is met een donkere achtergrond. Daarvoor zijn de flitsen wel noodzakelijk, maar een groot voordeel is dat ik 24 uur onder dezelfde condities kan fotograferen. Als je met daglicht werkt dan wordt het ‘s winters erg lastig, of je moet heel vroeg koken en dan later alles weer opwarmen.
imageWaar mijn wederhelft eerst de fotografie op zich nam, heb ik het nu overgenomen en moest ik mij er in gaan verdiepen. Gelukkig heb ik wel het nodige les gehad van mijn wederhelft. Ik moest zelf de fotografie weer gaan doen omdat mijn wederhelft steeds vaker in het buitenland zit en ik dan thuis niet verder zou kunnen.

Als ik echt verder wil met fotografie zal ik misschien ook maar eens richting Frankrijk gaan voor een beginnerscursus.
imageHet gekke is dat foodfotografie niet echt mijn hobby is, maar het hoort bij het totaal plaatje van App, site en boek. De keuken blijft mijn grote hobby en dat zal altijd zo blijven, maar deze foto met speculaas gaat echt over deze week. Wat kan er veel veranderen in 1 jaar, het mooie is dat ook jullie, mijn lezers, dat zien. Ik hoor regelmatig dat ik mooie foodfotografie heb en dat ik vergeleken met vorig jaar heel erg gegroeid ben, en dan niet in kilo’s. Bedankt voor die positieve feedback, dat is fijn om te horen.

En om het verhaal compleet te maken, voor de laatste keer een oude foto, om te laten zien waar ik begonnen ben.
image

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *