Food for two maaltijden en gerechten

Er zijn in Nederland heel veel stellen die of geen kinderen hebben of kinderen die niet meer thuis wonen. Bij de laatste groep hoor ikzelf.

Alleen mijn keuken is er nog niet op aangepast, maar dat is niet zo gek, ik heb dat geleerd van mijn moeder. Die kookte ook altijd voor een heel weeshuis.
In de food for two rubriek gerechten voor 2 personen. Deze keer heb ik een complete maaltijd  voor 2 personen beschreven.

De rubriek en de recepten staan op mijn site bij “Food for two” en het verhaal hoe dit concept tot stand kwam, tijdens een weekendje op Ameland staat hier ook “Food for two”.

Met zilte aardappelen van MarcFoods, lekkere zalm en lekkere paddenstoelen op bladerdeeg ben ik stiekem ook al een beetje begonnen met kerstrecepten testen. De paddenstoelen en de zalm maken zeker een kans om op tafel te komen als ik voor 10 personen ga koken 1ste kerstdag.

Nodig:

  • oven
  • ovenschaal
  • weegschaal
  • kookpan
  • mes
  • snijplank
  • ovenschaal
  • bakplaat
  • bakpapier

image

Ingrediënten bladerdeeg met champignons Food for two:

  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 100 paddenstoelen bijvoorbeeld shiitake
  • 1 eigeel, losgeklopt
  • 4 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 30 gram blauwe kaas, in blokjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat het bladerdeeg een klein beetje ontdooien, leg de plak kant (waar het papiertje) zit omhoog.
  3. Snij het bladerdeeg in zoals op de tekening en trek de hoeken zoals de pijl naar de andere kant (over elkaar heen). Ze moeten elkaar dus halverwege passeren.
    bladerdeeg
  4. Snij de paddenstoelen en leg dit op het bladerdeeg, in het middengedeelte.
  5. smeer het eigeel over de raden van het bladerdeeg zodat dit mooi bruin wordt.
  6. Verdeel de tijm en de blauwe kaas erover.
  7. Leg het bakpapier op een bakplaat en bak het bladerdeeg met champignons 20 minuten.

Ingrediënten zilte aardappelen Food for two:

300 gram zilte aardappelen

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen in 17 minuten gaar.

Ingrediënten zalm met pecannoten Food for two:

  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • zout
  • 5 blaadjes munt, fijn gehakt
  • 1 eetlepel honing
  • 2 keer 160 gram zalm
  • 50 gram gehakte pecannoten
  • groene kruiden, bijvoorbeeld dille of peterselie

Bereiding:

Verwarm een oven voor op 200 graden of zet de zalm boven/naast het bladerdeeg.

Meng de mosterd, peper, zout, munt en honing met elkaar. Wrijf de bovenkant van de zalm hiermee in. Zet de zalm in een ovenschaal en verdeel de pecannoten en groene kruiden over de bovenkant van de zalm.

Ik heb 2 ovens en de zalm ging op 200 graden 15 minuten. Naast het bladerdeeg in een oven van 180 graden mag de zalm iets langer maar laat hem niet te gaar worden. Dan wordt hij namelijk ook droger, ik laat zalm rosé

Als laatste had ik 2 kleine kroppen Baby Romaine sla erbij.

image

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *