Food bucket list tag

Op social media kwam ik regelmatig de hashtag #foodbuketlisttag tegen, weer zo’n lijst dacht ik en ging wat anders doen. Maar toen ik hem vanmorgen weer tegen kwam had ik wel antwoorden op deze vragen. Vandaar dat ik hem alsnog invul, en nu maar hopen dat het meeste in 2016 haalbaar is.

1. In welk restaurant wil je graag eten?

Okura aan de chef’s table bij de keuken en daarna bij Jef op Texel.
2. Wat koop je altijd kant en klaar maar wil je zelf helemaal from scratch maken?

Brood, alhoewel ik het zelf al tijden niet meer eet. Toch hou ik het hier op broodbakken, we hebben al een zelfgemaakte rijskast dus ik moet het gewoon doen.

3. Welk gerecht zou je nog een keer willen proeven?

Richting Afrika en daar Bobotie bij mensen thuis eten. Misschien niet helemaal eerlijk want naar Afrika gaan staat al vanaf mijn 14de op nummer 1. Dit na de verhalen van mijn Opa die er op familiebezoek was geweest. En inmiddels na de verhalen van mijn zoon en zijn vriendin. Zijn vriendin heeft er 5 maanden gestudeerd en daarna hebben ze samen nog een maand rondgereisd.
image

4. Wat wil je nog aan je keukenstash toevoegen?

Goede vraag, misschien omdat mijn keuken kompleet is kan ik geen wensen bedenken. Mijn wederhelft weet altijd wat ontbreekt en geeft dit voor mijn verjaardag of koopt het zomaar. Nadat mijn mediterrane winkel gestopt is heb ik een keukenmachine, goede messen etc. meegenomen voor mijn keuken thuis. Daarnaast is mijn keuken nog maar 2 jaar oud en zitten mijn laatste dromen zoals 4 gaspitten, 2 inductie platen en mijn stoomoven erin. Dit heeft afgelopen kerst een geweldige maaltijd opgeleverd en ook met RestaurantDay 21-02-2016 gaat het zijn geld zeker terug verdienen (oké misschien niet helemaal 😉
Er zijn nog een paar stoelen vrij dus meld je aan op annemiek@culinairwestfriesland.nl en kom gezellig en lekker eten.
image5. Wat is je ultieme foodie wens?

Bij Onno Kokmeijer in het Okura de keuken in.
Nadat ik de komende jaren ook mijn zelfstandig-werkend koks papieren heb gehaald ga ik hier werk van maken. Voordeel is dat ik Onno ken van de Westfriese-tafel waar we samen onderdeel van zijn maar een nadeel is dat er hele strenge eisen zijn omdat voor elkaar te krijgen.
image6. In welk land wil je de oorspronkelijke versie van een gerecht proeven?

Niet heel spannend maar ik was afgelopen december in Marrakech en ik wil terug dit jaar. En dan deze keer op een kameel de woestijn in met de Nomaden. Op een deken op het harde zand slapen lijkt me minder aantrekkelijk, maar koken in de woestijn en dan broodbakken onder het zand lijkt me geweldig. Dit jaar gaat het waarschijnlijk niet lukken omdat ik met de kookschool gebonden ben aan schoolvakanties. Maar volgend jaar ga ik terug. Normaal kwam ik Europa niet uit, ook omdat we veel vakanties gezeild hebben richting Denemarken (mooi land ook) maar op Marokko ben ik ook verliefd geworden.
image

7. Wat wil je leren eten?

Geen idee, ik lust alles en daarom kan ik nu ook een verrassingsmenu bestellen en eet ik soms nieuwe dingen. Ik krijg in ieder geval nieuwe inspriratie. Gisteren was dit kabeljauw op de huid gebakken, ingekookte crème fraiche en zuurkool. Dit ga ik zeker proberen in mijn keuken. Eten, en vroeger wijn, is wel een gezamelijke hobby met mijn wederhelft, we gaan daarom graag uiteten. Dan mis ik een wijntje nog wel eens maar mijn wederhelft heeft al 8 maanden een privé BOB.

8. Voor wie zou je nog een keer willen koken?

Mijn schoonmoeder, maar helaas kan dit niet meer, ze is in 2005 overleden.

Van wie je dat koken hebt weet ik niet zegt mijn moeder vaak. Klopt, dat heb ik niet van mijn moeder, ze heeft echt niets met koken. Sinds ze alleen kwam te staan in 2012 heeft ze zo goed als niet meer gekookt.

Dat was anders bij mijn schoonmoeder, die heeft mij de liefde voor het koken bijgebracht maar ook me ook geleerd om meer dingen te gaan eten. Thuis had ik nog nooit vis gegeten, heb ik zelfs niet met mes en vork leren eten. We gingen heel af en toe naar een chinees. Mijn schoonouders gingen regelmatig uit eten, dus goed opletten wat mijn schoonfamilie deed en zo heel veel geleerd. En  bij mijn schoonouders mee de keuken in, zo heb ik ook veel recepten gekregen.

De grootste winst is dat mijn vriend/man nu al 36 jaar bij mij is gebleven, de liefde gaat echt door de maag. In het begin was het bij iedere maaltijd, mijn moeder…..maar dat is al lang over. Tegenwoordig zegt hij dat ik beter kook dan zijn moeder.

9. Wat zou je nog willen leren in de keuken?

Twee dingen, het eerste is suikerarm bakken, ik beheers dat nog niet voldoende. In zoverre dat mijn wederhelft de dingen met suiker veel lekkerder vind.

Ten tweede meer vis gerechten maken, in Den Oever kan je zaterdagochtend alles vers kopen. We hebben er al een fileerles gehad en ook het laatste 1/2 jaar op de kookschool hebben we regelmatig met vis gewerkt.
A.S. zaterdag staan we vroeg op en gaan we richting De Oever om te kijken wat de bijvangst is en daar iets lekkers mee maken.
IMG_3112

10. Welke food challenge zou je nog een keer willen doen?

Ja even denken, ik drink al 8 maanden geen alcohol en ook geen koffie, geen druppel dus dat gaat goed. Ik denk dat ik kies voor weer terug in het gareel met suikerarm leven.

Ik ga proberen om het meeste dit jaar voor elkaar te krijgen, met de helft ben ik tevreden omdat sommige meer tijd nodig hebben of niet meer haalbaar zijn. Dit betekent dat ik er aan het einde van 2016 op terug kom.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *