Flan patissier

Een flan patissier oftewel een traditioneel Frans custard gebak. In Frankrijk zie je ze vaak in café’s en supermarkten, en ik vind ze zalig. Het lijkt wat op de flan die als nagerecht in Spanje gemaakt wordt of pastel de nata uit Portugal. Volgens origineel recept maak je de bodem van pâte brisée, een korstdeeg, maar ik gebruik zelfgemaakt bladerdeeg.

Ingrediënten voor een 20 cm springvorm:

4/5 plakjes bladerdeeg of maak het zelf met dit recept
olijfolie om de vorm in te vetten en bakpapier
350 ml melk
350 ml slagroom
125 gram suiker
1 vanillestokje
4 eieren
80 gram custard-poeder
Bereiding van de flan patissier:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de rest in met olijfolie.
  • Bekleed nu de vorm met bladerdeeg.
  • Hou een klein beetje melk achter en zet de rest met de slagroom en 75 gram suiker in een pan op het vuur.
  • Schrap de merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de melk in de pan.
  • Meng nu de eieren, custard-poeder en overige suiker met een garde en voeg de overige melk toe. Klop hier met een garde een glad geheel van.
  • Als de melk in de pan kookt voeg je het custerd-mengsel al roerend toe. Hou het tegen de kook aan maar laat niet te hard koken.
  • Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt en laat het geheel zachtjes koken totdat het vla dikte heeft.
  • Giet het mengsel in de met bladerdeeg bekleedde vorm en bak de flan in 40/45 minuten gaar.
  • Laat hem even afkoelen en zet hem een nacht in de koelkast.

Geniet ervan, lekker met een bakkie koffie of thee of als nagerecht geserveerd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *