Culinairwestfriesland gaat over haar grenzen

Culinairwestfriesland gaat over haar grenzen. Niet zover, tot de buren. Af en toe op bezoek bij Hollands Kroon.

Dit is mijn eerste recept voor Kroontjesmagazine uit Hollands Kroon, en natuurlijk ga ik dan ook producten uit Hollands Kroon gebruiken.
Niet dat ik heel erg precies ben, Utopiahoeve ligt net over de grens van Westfriesland, en hun producten zoals de kaas en de yoghurt gebruik ik al een tijdje. Ze staan zelfs stiekem bij ‘Waar te koop’ op mijn site Culinairwestfriesland. Dezelfde ingrediënten van de Utopiahoeve komen ook terug in de recepten op mijn iPhone app ‘Culinairwf’.
Bij speciale ingrediënten benoem ik waar ik ze vandaan heb, maar er zijn heel veel lokale producenten waar je groenten, zuivel en vlees kunt kopen. En laten we eerlijk zijn, je kunt je melk beter bij een boer in de buurt halen dan in de supermarkt, de producten zijn verser, en je spreekt nog eens iemand.

Dit keer heb ik een maaltijdsalade met kaas van de Utopiahoeve gemaakt en als nagerecht ijs met geitenyoghurt en geitenkaramel. Dit soort gerechten zijn voor mij echte lentegerechten. Bovendien erg makkelijk en snel klaar (niet het ijs, dat had ik eerder deze week gemaakt).
Salades stel ik samen met wat er nog in mijn koelkast ligt. Dat was nu geitenkaas van de Utopiahoeve, daarnaast stond er ook nog granaatappelazijn die ik wilde proberen. Dadels heb ik meestal wel in voorraad.

Ingrediënten:

1 krop sla, gesneden (ik gebruik bij voorkeur gewone sla, en geen ijsbergsla omdat er veel meer voedingsstoffen in gewone sla zitten)
250 gram magere spekjes, uitgebakken
3 eieren, hard gekookt en in plakjes
3 tomaten, in blokje gesneden
3 bosuitjes fijn gesneden
75 gram pijnboompitten, geroosterd
125 gram dadels, in stukjes gesneden
150 gram granaatappelpitten
300 gram druiven
400 gram geitenkaas, in blokjes gesneden (ik had deze keer blokjes oud en daslook)
4 harde broodjes of stokbrood en kruidenboter
Voor de dressing; meng olijfolie, granaatappelazijn (framboos of een balsamico kan ook) honing en mosterd.
imageBereiding:

Als alle ingrediënten zoals boven omschreven verzameld zijn, is het alleen een kwestie van mengen en de dressing er over.
Serveer de broodjes erbij met wat kruidenboter, succes verzekerd.
image

IJs met geitenyoghurt

Ingrediënten:

200 ml slagroom
50 ml bergamotsap of citroensap
1/2 liter geitenyoghurt met aardbeien
50 gram suiker
6 eidooiers
wat diepvries of verse aardbeien als garnering

geiten karamel, zie hier. Als alternatief kan een kant en klare karamelsaus gebruikt worden, maar die zijn nooit zo lekker als een zelf gemaakte saus.

Bereiding:

Doe de yoghurt met aardbeien en de room samen in een pan met een dikke bodem, zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt. Breng dit al roerend aan de kook, haal de pan even van het vuur.
De eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het yoghurtmengsel toevoegen. Weer laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het bergamotsap erbij en van het vuur af. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.
Laat het mengsel nu afkoelen.

Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is.
Voor het serveren wat aardbeien erover en een paar eetlepels geitenkaramelsaus er over gieten.
image

IJs maken zonder ijsmachine:
Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *