Cranberry sinaasappel cake

Cranberry’s en sinaasappel, smaken die thuis horen in december. Ze passen dan ook prima bij de donkere dagen van de kerst periode. Het zure van de cranberry’s en het zoete, bittere van de sinaasappel, echt een mooie combinatie. Het haardvuur aan, benen op de bank en genieten maar met dit recept.

Let op, na 30 minuten bakken moet de oventemperatuur teruggezet worden!

Ingrediënten voor de cake:

boter en bloem om de vorm in te vetten en te bestrooien
350 gram bloem, 3 keer gezeefd, dan wordt hij super luchtig
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
240 gram  boter, op kamertemperatuur
275 gram suiker
4 eieren, maat M
180 gram karnemelk
80 gram sinaasappelsap, is 1 sinaasappel
240 gram verse  cranberry’s
2 eetlepels bloem
rasp van een sinaasappel

glazuur:

125 gram poedersuiker
2-3 eetlepels cointreau of sinaasappelsap

Bereiding tulband cake:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de vorm in en bestrooi deze met bloem.
  • Meng de gezeefde bloem, bakpoeder en zout in een kom.
  • Klop de boter met de suiker luchtig.
  • Voeg al kloppend de eieren één voor één toe en klop dit tot een egaal mengsel.
  • Voeg nu beetje voor beetje het bloemmengsel toe en klop of spatel kort tot het opgenomen is voordat je weer wat toe voegt.
  • Nu mag de karnemelk en het sinaasappelsap toegevoegd worden, klop of spatel het kort tot een egaal beslag.
  • Verdeel de 2 eetlepels bloem over de cranberry’s zodat de bloem rondom zit. Dit zorgt ervoor dat de cranberry’s niet allemaal naar de bodem zakken.
  • Spatel nu de cranberry’s en de sinaasappelrasp door het beslag en vul de vorm hiermee.
  • Bak de tulband in 50 minuten gaar.
  • Zet de oven na 30 minuten terug naar 150 graden voor de laatste 20 minuten.
  • Prik er na 50 minuten in met een sateprikker. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Anders mag hij nog 10 minuten in de oven en dan weer kijken of hij gaar is.
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen voordat je hem stort. Je ziet hem dan iets krimpen en loslaten aan de zijkanten.
  • Als de tulband helemaal is afgekoeld kan de poedersuiker en cointreau of sinaasappelsap gemengd worden en het glazuur over de cake verdeeld worden. Als de glazuur niet smeuïg genoeg is wat water toevoegen.

Zoals je op de foto ziet heb ik een mooie tulband vorm gebruikt. En zelfs met een zorgvuldige voorbereiding voorkom je niet dat de cake soms blijft plakken in de vorm. Gelukkig kan je met de glazuur ‘restaureren’.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *