Courgettesoep met zalm

Soms houd ik wat mooie producten over, dan probeer ik ze te combineren in een recept, wat ik ook nu gedaan heb. Mijn wederhelft eet nooit soep, nu hij doordeweeks in Frankfurt zit voor zijn werk eet ik veel soep. Snel, makkelijk en erg lekker en voedzaam. Het is ook leuk voor mijn site, omdat ik zo weinig soep eet zijn er de laatste anderhalf jaar slechts 4 soep recepten verschenen.

Maar in dit geval komt het recept in mijn rubriek bij OnsNH. Ik gebruik hiervoor zalm van Zalmrokerij Smoking uit Enkhuizen die ik nog in mijn vriezer had liggen, knoflook van Biesheuvel, basilicum, citroen basilicum en munt van Buysman uit Andijk en Opperdoezer ronde.

De meeste producenten van deze soep zijn al eerder besproken maar Erik Buysman is nieuw voor deze rubriek en ik wil het bedrijf graag even voorstellen. Ik haal hun producten meestal bij een plaatselijke supermarkt of bij de Landmarkt in Amsterdam.

Wie kan het beter vertellen dan Erik Buysman zelf en een **kok die met zijn producten iets maakt en jullie een extra recept idee geeft.

Kruiden van Buysman en recept van **kok

Ik ben redelijk bekend met mooie streekproducten uit Westfriesland en maar een klein beetje met producten uit de rest van Noord-Holland. De lezers van OnsNH hebben vast tips van mooie producten die ik kan bestellen, te koop zijn bij de Landmarkt of niet te ver rijden van Abbekerk.
Het is altijd leuk om recepten te maken met nieuwe producten, mail ze naar annemiek@culinairwestfriesland.nl, alvast bedankt.

Als je geen Biesheuvel knoflook in huis hebt kan 1 theelepel vervangen worden door 1 teentje knoflook.

Ingrediënten soep:

2 courgettes
2 uien
2 theelepels knoflook (gehakte verse knoflook met kruiden)
1500 ml paddenstoel of groentebouillon
100 gram olijfolie
200 wilde zalm
350 gram Opperdoezer ronde
10 gram munt, fijn gehakt
80 gram olijfolie
6 eetlepels pesto (ingrediënten en recept staat hieronder)
peper en zout

pesto:
75 gram pistachenoten
4 theelepels ( verse knoflook met kruiden)
75 gram citroenbasilicum of basilicum met sap van een halve citroen
100 gram olijfolie

Stokbroodje (met de overgebleven pesto erbij)
imageBereiding:

Snipper de ui en snij de courgette in grove stukken. Verwarm 50 gram olijfolie in een ruime hapjespan en bak hierin de ui en courgette. Snij de Opperdoezers in grove stukken en voeg ze bij de ui en courgette. Voeg de bouillon toe en laat dit met het delksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen.
Maak in die tussentijd de pesto.

Snij de basilicum fijn, hak de noten, voeg hierbij de knoflook en 100 gram olijfolie. Zet de staafmixer erop. Het moet een smeuïge massa worden, als hij te droog wordt mag er nog wat olijfolie bij.
(De pesto is 2 weken te bewaren als het onder de olijfolie staat. Meestal doe ik het daarom in de smalle maatbeker van mijn staafmixer, dan blijft het oppervlak klein en hoef ik maar een klein beetje olijfolie te gebruiken om de pesto onder te houden)

Na 20 minuten mag de inhoud van de hapjespan in een kom zodat het met de staafmixer fijn gemaakt kan worden. Hierna mag de munt erbij en de 4 eetlepels pesto. Verwarm het geheel en voeg op het laatst de fijn gescheurde zalm toe. Breng op smaak met peper en zout.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 30 september 2016

    […] koos er deze week voor om een heerlijke soep te bereiden en zo kwam ik het recept van de ‘courgettesoep met zalm’ tegen. Deze soep maakt zij zelf met producten uit Noord-Holland. Mijn producten kwamen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *