Chili met bier

Dat vind ik nu zo lekker aan de seizoenen in Nederland, bij ieder seizoen passen andere gerechten. Midden in de zomer zou ik bijvoorbeeld nooit een chili een paar uur op het vuur zetten. Dan heb ik het al warm genoeg van de zon en zit ik niet te wachten op een madame jeanette of een jalapeno. De een met een 4 en de ander met een 9 op de hot schaal.
img_5658Nodig:

  • grote braadpan
  • houtenlepel
  • snijplank
  • mes
  • vergiet
  • staafmixer of vork voor de guacamole

Ingrediënten voor een grote pan voor 8 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien
  • 150 gram lams chipolata worstje
  • 200 gram runder braadworst
  • 300 gram kip braadworst
  • 3 paprika’s, groen, rood en geel
  • 530 gram uitlek gewicht witte bonen
  • 500 gram uitlek gewicht bruine bonen
  • 530 gram uitlek gewicht zwarte bonen
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel pikante paprika poeder
  • 2 eetlepels chilipoeder
  • 2 eetlepels ras el hanout
  • zout
  • 1 madame jeanette peper, of een mildere
  • 280 gram tomatenpuree
  • 1200 gram gepelde tomaten in tomatensap
  • 0,5 liter bier, bijvoorbeeld Weissbier (ik had hier de alcoholvrije variant van)
  • 2 eetlepels dadelstroop
  • 175 gram geraspte kaas
  • 250 gram zure room
  • 185 gram tortilla chips

Guacamole

  • 2 avocado’s
  • 1 limoen, het sap
  • 1 tomaat
  • 1 jalapeno peper
  • 1 teentje knoflook
  • handje koriander blaadjes

Bereiding:

  1. De 3 soorten bonen mogen uitlekken op een vergiet.
  2. Snipper de rode uien, verhit de olijfolie in de braadpan en fruit hier de uien in.
  3. Haal bij alle worst het vel eraf en bak ze rul bij de ui.
  4. Maak de paprika’s schoon en snij ze in blokjes, ze mogen bij de worst in de pan aanbakken.
  5. Als de bonen zijn uitgelekt mogen ze de pan in samen met de komijnpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, ras el hanout, fijn gesneden jalapeno peper en zout.
  6. Als laatste mogen de tomatenpuree, gepelde tomaten, bier en de dadelstroop erin.
  7. Laat het geheel 2 uur zachtjes pruttelen, eventueel op een sudderplaatje.
  8. Vlak voordat het klaar is mag de zure room in een bakje en de kaas en de guacamole kan gemaakt worden; haal de schil en de pit van de avocado, maak dit fijn samen met de peper, tomaat, knoflook, limoensap en de koriander.

img_5670

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *