Bloedsinaasappel taart

Feestelijk vind ik ook een bloedsinaasappel (rode grapefruits kan ook, gebruik maar een beetje rasp, deze is bitterder. Een eetlepel vanille extract is ook lekker bij grapefruits) zo fotogeniek en lekker dat ik hier een taart mee wilde maken. En het maken van deze taart is nog makkelijk ook dus gauw de keuken in en daarna alle ahhs en ohhs in ontvangst nemen. Voor de bodem heb ik hardwenerdeeg gemaakt dit maakt deze combinatie nog lekkerder.

Ingrediënten:

olijfolie om de quichvorm met losse bodem van 30 cm in te vetten

hardwenerdeeg:

240 gram roomboter
120 gram ruwe rietsuiker
360 gram tarwebloem
1 ei, m is 40 gram

bloedsinaasappelcurd:

75 gram maizena
375 ml koud water
100 gram ruwe rietsuiker
5 bloedsinaasappels (waarvan 1/2 voor de decoratie)
– 2 1/2 van de sinaasappels eerst raspen
– en dan 4 1/2 uitpersen
5 eidooiers (bewaar het eiwit voor merengue)100 gram koude roomboter in kleine blokjes

decoratie:

5 eiwitten die over gebleven zijn bij de curd
200 gram suiker
rasp van 1/2 bloedsinaasappel die over gebleven is bij de curd
klein beetje poedersuiker

Bereiding:

Bodem:

 • Begin met de bodem maken, verwarm de oven voor op 180 graden onder en bovenwarmte. Kneed het deeg door de roomboter met de suiker te kneden, de bloem er boven te zeven en het ei toe te voegen. Kneed het kort tot een homogeen deeg. Kort omdat het glutennetwerk in stand moet blijven.
 • Als het deeg klaar is duim je dit in de ingevetten bakvorm, oftewel verdeel het deeg en stop het in de randen met je duim/vingers.
 • Leg er nu bakpapier of aluminiumfolie op en doe hierin de steunvulling. Dit wordt gedaan omdat het deeg daar niet mag rijzen want daar moet straks de vulling komen. Bak de bodem 10 minuten, verwijder de vulling en bak de bodem dan nog 25 minuten.

Curd:

 • Terwijl de bodem in de oven staat kan de curd gemaakt worden. Roer de maizena met 150 ml water tot een glad mengsel en voeg daarna het overige water toe.
 • Meng de suiker erdoor en breng aan de kook totdat de suiker is opgelost.
 • Voeg sap en rasp toe en roer het goed door elkaar.
 • Haal de pan van het vuur af, laat even afkoelen zodat de eidooiers die je erdoor mengt niet gaan stollen. Zet weer op een laag vuur en voeg stuk voor stuk de boterklontjes toe, meng de boter erdoor totdat de vloeistof de dikte heeft van vla. Het is niet nodig om alle boter toe te voegen, dus stop als je de juiste dikte hebt.
 • Giet de curd in de taartbodem en strijk glad met een paleermes. Verdeel meteen de bloedsinaasappelrasp die achter is gehouden als decoratie erover en laat de taart afkoelen. Daarna mag de taart ongeveer 3 uur de koelkast in om stevig te worden.

Decoratie / Merengue:

 • Nu kan de merengue gemaakt worden: Klop de eiwitten stijf met een garde in een kom, waarbij garde en kom met wat citroensap ontvet zijn. Als je klopt in een vette kom kan het zijn dat de merengue niet stijf wordt. Voeg de suiekr toe en roer het goed door het eiwit heen.
 • Spuit roosjes of puntjes van de merengue en zet ze een half uurtje in een oven op 1200C, daarna nog een uur op 1000C
 • Decoreer de taart met de merengue en bloedsinaasappel, voor een extra mooi effect kan je de merengue branden met de crème brûlée-brander of zet de taart 2-3 min. onder de ovengrill.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *