Focaccia

De laatste keer dat ik een focaccia maakte ging het rijzen moeizaam. We hebben vloerverwarming en nergens een warm plekje te vinden, tenminste zonder dat de hond het lekker vindt.

Nu ik de stoomoven heb moet het makkelijk gaan.

Ingrediënten:

500 gram speltmeel of bloem
4 theelepels arrabbiata kruiden, is pittig dus gebruik naar smaak, provencaalse kruiden kan ook
2 takjes verse rozemarijn, de naaldjes eraf en fijn gesneden
1 rode ui, in halve ringen gesneden
zeezout of Himalayazout + 1 theelepel keukenzout
320 ml lauw water
handjevol olijven in plakjes gesneden
4 grote, zongedroogde tomaten in reepjes gesneden

IMG_5779
150 gram geraspte oude kaas, ik gebruikte oude geitenkaas, waarvan 50 gram door het deeg gaat
2 theelepels suiker

Bereiding:

Voeg het meel met de arrabbiata, 50 gram geraspte kaas, 1 theelepel zout en 7 gram gist in een kom. Kneed langzaam het water er door heen. Kneed het in een keukenmachine tot een geheel, wat plakkerig deeg.

Het deeg in een kom in de stoomoven, 40 graden, stomen en 25 minuten.
Op een warm punt met een vochtige theedoek erover ongeveer een uur, totdat het deeg tot het dubbele volume is gerezen.

IMG_5781

Bak ondertussen de ui aan in de olijfolie, met 2 theelepels suiker zodat het karameliseert, daarna 15 minuutjes zachtjes laten bakken..

Verdeel de bol in 2 platte ovale delen en laat nogmaals 15 minuten op 40 graden met stoom rijzen.
De 2 ovalen mogen 45  minuten onder een vochtige theedoek rijzen.

Beleg het brood met de oude kaas, zeezout, rozemarijn, zongedroogde tomaat, gebakken ui en de olijven.

IMG_5782

Zet de oven op hete lucht met stomen op 210 en bak hem in 25 minuten gaar.
Zet de oven op 240 graden en bak de focaccia in 20 minuten gaar.

Even af laten koelen in de open oven en daarna kan je gaan genieten.

IMG_5784

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *