Bavette van de BBQ in Spelt pitabrood

Een tijdje geleden heb ik longhaas en bavette vlees besteld, beide stukken van 1500 gram. Vandaar dat er 1 stuk, de bavette de vriezer is in gegaan.
imageHet weer was wat minder dus ik was van plan het vlees in de grillpan te bakken maar het stuk vlees was zo groot dat het niet in mijn pan paste.
Toen kreeg ik de tip op twitter om het op de bbq te doen, van een Weber addict. Zo kwam het dat het hele stuk met een kernthermometer de BBQ (een Weber gelukkig šŸ˜‰ opging. We aten laat, tegen achten maar Lowie, mijn tipgever, had gelijk, we hebben genoten. Wat een mooi vlees is dit, de longhaas was ons ook goed bevallen. We gaan dit “vergeten vlees” zeker weer bestellen bij Slagerij Spoelder

Ingrediƫnten:

1000 gram bavette
1 rode paprika, in reepjes
1 rode ui, in ringen
8 Spelt pizza broodjes
RubĀ Louisiana cajun (of gewoon kruiden die je in huis hebt en lekker vindt)

50 gram roomboter
4 teentjes knoflook, uitgeperst
1o kleine blaadjes citroen basilicum (of gewone basilicum en wat citroensap)
zout en peper
een digitale kernthermometer is erg handig maar voelen hoe soepel het vlees is kan ook

Bereiding:

Haal het vlees ruim 1 uur eerder dan je het gaat bereiden uit de koelkast en uit het eventuele vacuĆ¼m. Steek de BBQ ongeveer een 1/2 uur van te voren aan. Als de temperatuur ongeveer 120 graden is kan het vlees op de BBQ. Het vlees heel licht kruiden, de smaak is al fantastisch. Leg het vlees naast de kolen, dus indirect, op het rooster. Steek de kernthermometer in het midden van het dikste stuk van het vlees. Wij willen het vlees rood dus op 48 graden kern temperatuur. (Lees hier over gaarheid en kerntemperatuur).
Vlak voor het vlees klaar is heb ik de paprika en ui in mijn grillpan gebakken, toen had ik ruimte zat šŸ˜‰ en de watermeloen salade gemaakt. Het recept van de watermeloen salade is straks te vinden in mijn kook-fotoboek.
Als het vlees goed is mag het nog 10 minuten rusten in aluminiuumfolie. In die 10 minuten verwarm je de pitabroodjes in oven of een broodrooster.

Het vlees tegen de draad insnijden, de draad geeft de richting van het spierweefsel aan, op deze manier snijden voorkomt dat het vlees taai wordt.
Op de foto kun je zien dat we het vlees in ons geval in de lengte moesten snijden.
image

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *