Banoffee taart

Banoffee taart stond al heel lang op mijn to do lijstje, ik ben namelijk dol op karamel.

Ik had nog wat zandkoekjesdeeg in mijn vriezer liggen en na een workshop brood bakken gisteren zit mijn vriezer zo vol dat ik niets meer vinden kan. De hoogste tijd om hem leger te maken.

In dit recept gebruik een taartvorm met losse bodem van 24 cm.

Ingrediënten:

bodem

  • olijfolie of boter om bodem in te vetten
  • 250 gram tarwemeel
  • 125 gram zachte boter
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker, 8 gram
  • 1 eidooiers
  • 1 ei
  • snufje zout

karamel

  • 60 gram roomboter
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk met suiker, 400 gram

overige

  • 3 bananen
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels vanille extract
  • wat chocolade rasp, ik maak dit met gewone chocolade en een kaasschaaf

Bereiding van de taart:

bodem

  • Vet de taartvorm in met olijfolie
  • Mix de ingrediënten voor de bodem tot een deeg.
  • Pak dit deeg in plasticfolie in en leg het 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Verdeel het deeg in de vorm, ik doe dit met de hand. Druk het deeg goed in de randen. Het makkelijkste gaat dit met je duimen.
  • Leg een stuk aluminiumfolie op de taartbodem die je net gemaakt hebt en leg hier de steunvulling op om blind te bakken. (ik heb een bakje met gedroogde erwten die ik gebruik als steunvulling) Zo hou je de bodem mooi laag en voorkom je dat hij teveel rijst en dan houd je genoeg ruimte over voor een overheerlijke vulling.
  • Bak de bodem 15 minuten, verwijder folie en steunvulling en bak de bodem nog 10 minuten. Laat de bodem afkoelen.

karamel

  • Smelt de boter en voeg de suiker toe, roer totdat de suiker is opgelost.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe en breng het aan de kook. Blijf goed met de garde roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Roer net zolang door totdat het de juiste dikte heeft. Het moet nog iets vloeibaar zijn om het goed uit te kunnen smeren op de taart.

overige

  • Verdeel een dun laagje karamel over de taartbodem.
  • Snij de 3 bananen in plakjes en verdeel deze over de karamellaag.
  • Verdeel nu de overige karamel over de bananen en strijk de karamel glad.
  • Zet de taart 1 uur in de koelkast.
  • Klop de slagroom met het vanille extract stijf en verdeel dit (na het uur afkoelen) over de laag karamel.
  • Strooi de geschaafde chocolade er overheen.

Ik heb geen suiker meer door de slagroom gedaan omdat de overige ingrediënten voor ons zoet genoeg zijn. Hou je van zoet kan je dit er natuurlijk wel doorheen doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *